glasul-hd.ro Web analytics


Editorial

Omul e o ființă gregară, care vrea să socializeze. – Editorial

De Horațiu C. N. Damian

Omul e o ființă gregară, care vrea să socializeze. N-avem ce face, e înscris în codul nostru genetic încă dinante de noi, de la primii hominizi, cu milioane de ani în urmă. Nu rescriem noi în câteva luni un ADN rafinat de atâta timp.

„Omul are nevoie de om” spune dr. Snaut în „Solarisul” lui Tarkovski (nu mai țin minte dacă și în romanul lui Lem). Trebuie să ne frecăm unii de alții, să ne amușinăm (ne tragem din regnul animal, suntem rude îndepărtate cu câinii, degeaba râdem de ei). Avem nevoie de proximitatea semenului nostru, de o băută cu prietenii, să ne adunăm în for, să bârfim, să mergem în excursii cu grupul. Elevii au nevoie de colegi, de tabere, de activități comune.

Sau mă rog, aveau. Acum trebuie să ne adaptăm la o nouă realitate. O facem și o vom face.

Dar mai este ceva. Nu poți ține o țară sub cheie la infinit, nu poți menține starea de urgență severă mai mult de 2-3 luni, fără să colapsezi societatea, fără să o întorci la un nivel de mizerie cum numai în filmele de groază mai vedem. Pur și simplu nici o societate nu se poate întoarce la epoca de piatră.

Estimarea mea este că, pretutindeni în lume, se ia în considerare o graduală reluare a activității. Dar asta după 2-3 luni de lockdown, care chiar așa și trebuie să fie: o carantină severă, fără dacă, fără parcă, fără slujbe religioase nici măcar în aer liber și fără nici un fel de evenimente cu mult public strâns ca oile.

Aceste două, dar mult mai bine trei luni, să nu le irosim în zadar. Să ne antrenăm pentru a menține distanțarea, pentru a respecta normele de igienă (cât de importantă e spălarea chirurgicală pe mâini, cu apă și săpun!) pentru a repeta, din nou și din nou, procedura de îmbrăcare/ dezbrăcare la plecarea/venirea de acasă; cum să ne purtăm și ce să facem când suntem la servici (PĂSTREAZĂ DISTANȚAREA’), cum să ne acoperim gura când tușim/strănutăm etc. Cum să ne menținem igiena psihică, cum să luptăm cu angoasele, cu depresia, cu starea de panică. Fiecare are metodele sale, dar e foarte bine să urmezi sfaturile unor specialiști (așa cum am putut-o face pe site-ul Declic, unde am audiat sesiunea profesorului Daniel David; mi-a rămas în minte un lucru pe care l-a spus profesorul: e în regulă să fii îngrijorat și să te manifești astfel, ar fi în neregulă dacă ai rămâne impasibil într-o asemenea situație-limită; contează să nu te pierzi, să nu te panichezi).

În timpul ăsta, forțe computaționale colosale prelucrează, sunt convins, tot acest corpus mereu amplificat de Big Data , pentru a găsi corelații, legități, pentru simulări de vaccinuri (înaintea trialurilor pe animale și oameni), pentru a găsi substanțele cele mai promițătoare. Sunt sigur că, mai curând decât mai târziu, vor apărea teste extrem de simplu de administrat, ceva în genul testelor de sarcină, disponibile pe piață; asta ar simplifica mult viața multora- ia gândiți-vă: îți iei test, îl administrezi, în 15 minute știi ce ai de făcut (izolare pe 14 zile sau viață normală); vrei o întâlnire cu prietenii- veniți la locul stabilit (PĂSTRÂND DISTANȚA’), faceți testul, fiecare pentru sine, în 15 minute știți dacă puteți să stați liniștit cu toții la o masă.

Vor apărea scheme de tratament tot mai eficiente și ușor de administrat. În aceste două-trei luni, vom afla multe despre : care-i sunt călcâiele lui Achile, dacă este sau nu sezonier, ce temperaturi îi plac sau nu, vom ști exact, detaliat: când, unde, în ce condiții e periculos; și când nu. În aceste luni de izolare sistemul medical poate avea șansa să revină la un număr de pacienți pe care să-l poată manageria.

În tot acest timp ar fi prilejul ca universitățile, think-tank-urile private, guvernele etc. să creeze acea rețea neuronală sui-generis, formată din specialiști, oameni de știință, ingineri, juriști, specialiști în administrație, în politici de sănătate, futurologi, filosofi care să pună la punct proceduri: pentru munca în birouri, în hale, la linii de ansamblare; să evalueze cât e de posibil un an școlar/ universitar online, admiteri și examene digitale și să le implementeze etc. Probabil că, într-o primă fază, după cele 3 luni, nu se vor permite spectacole și competiții sportive cu public (deși asta e sarea și piperul lor). Dar pe măsură ce o parte a populației va dobândi imunitate, iar cealaltă va beneficia de noi tratamente, și aceste evenimente vor fi posibile.

Să învățăm și de la Coreea de Sud, și de la Suedia (care nu-și închid restaurantele, cafenelele- dar stabilesc condiții clare de utilizare).

Și să fim cinstiți: vor muri mulți oameni- inevitabil. Vor veni vremuri grele economic. Salariile se vor reduce- ceea ce e preferabil pierderii locului de muncă. Va dura o perioadă până să apară vaccinul salvator, plus imunitatea naturală la cât mai mulți. Va dura până când vom recupera ceea ce am pierdut (ce se mai poate recupera). Infracționalitatea rampantă va deveni o problemă. Tratarea multor altor afecțiuni va deveni o problemă- s-au închis multe fabrici, lucru valabil și pentru alte ramuri.

Dar vom și învăța. Sper să învățăm că putem trăi și altfel. Sper să învățăm că putem trăi bine, mai bine decât o făceam până acum. Vom trece și peste asta. Vom învinge.

Iar până atunci, vă doresc multă sănătate, vouă și celor dragi vouă. Păstrați distanța și spălați-vă bine cu apă și săpun.

De Horațiu C N Damian

Back to top button
Close
Close