glasul-hd.ro Web analytics


Editorial

Editorial – Nu cred că trebuie să cedăm la avalanșa de vești rele care ne întâmpină de cum deschidem televizorul sau calculatorul

Preluat de pe Facebook Horațiu C. N. Damian

Nu cred că trebuie să cedăm la avalanșa de vești rele care ne întâmpină de cum deschidem televizorul sau calculatorul. Doctorii demisionează pe capete, autoritățile sunt nepregătite, nu pot pune la dispoziția medicilor și asistentelor niște echipamente elementare de protecție, măsurile de izolare sunt respectate așa și așa, după cum vrea fiecare. Toate sunt făcute de mântuială, pare că totul se desface în bucăți.

Or, nu e chiar așa. Majoritatea medicilor și asistentelor – să tot mai fi rămas vreo 45.000- își face datoria. Așa cum poate, așa cum îi permite priceperea, conștiința, cultura profesională, șefii. Și alături de ei sunt farmacistele, și polițiștii, și jandarmii, și militarii, și cei de la Apă-Canal și Electricitate, și operatorii de salubritate- minunații noștri gunoieri, fără de care ne-ar lua holera, pe toți cei ratați de coronavirus. Ba chiar și firmele de Internet merită aprecieri- cum am rezista autoizolării dacă nu clămpănim energic pe tastatură? Ca să nu mai vorbim de minunatele persoane private și ONG-uri care au sărit imediat să ajute- care cu cumpărături pentru bătrâni, care cu vizete, cu măști, ba chiar și ventilatoare. E chiar un bun exemplu de ce poate face sectorul privat.

În rest, ar trebui să acceptăm că toate greșelile, și incompetențele și stupiditățile nu ne vin de azi de ieri și nu sunt ale medicilor. Statul român, centralist-regățenesc, n-a fost niciodată, dar absolut niciodată un bun administrator. Regimul extracarpatic e congenital incompetent, corupt, stupid. Nu vreau să mă duc până la lagărele de exterminare din Transnistria- acolo totul era făcut pentru ca internații să moară de boli, foame, frig, privațiuni sau prea multă muncă. Dar dacă actualii carantinați se plâng de condițiile în care sunt ținuți, ce altă continuitate să cauți, când știi condițiile infernale în care au trăit moții și pădurenii din coloniile organizate de România în anii ’20 în Sătmar, sau aromânii și bănățenii din coloniile, la fel de oribile, din Cadrilater? Și alea erau colonii cică de românizare, care să exprime plenar geniul românesc.

Cine se inflamează de condițiile oferite de spitalele actuale, să recitească reportajele lui Brunea Fox despre așezămintele medicale din Regatul României interbelice- majoritatea niște fose septice și nimic mai mult. Să ne supărăm pe situațiile de acum, să le criticăm, să le analizăm, să luăm măsuri din ce în ce mai bine gândite- foarte bine- dar să nu uităm că epidemia de gripă din 1934 s-a soldat cu 34.000 de morți, un record european la acea dată, pentru că statul român centralizat-regățenesc era la fel de inept, la fel de incompetent, la fel de stupid. Iar societatea românească era compusă din oameni subalimentați și slăbiți de mizeria interbelică- acea constantă determinată de incompetența numitului stat în a administra fie și un teren de fotbal, darmite un stat și o economie complexe, cum erau cele din România Mare. Nimic nou sub soare.

Poate ar trebui să recunoaștem odată, cinstit, că nu suntem o societate nici din cale-afară de inteligentă, nici de competentă, nici extrem de cinstită, nici disciplinată. Dacă am fi fost, dacă am fi avut nu știu ce tradiții și antecedente de națională genialitate- nu am fi fost în situația de azi și de ieri, dintotdeauna de când există România modernă (1859) – codașii la absolut toate capitolele de civilizație și standard de viață- și nu le mai iau la rând acum.

Atâta putem, atâta ne duce mintea, atâta facem. Iar actualul guvern chiar face tot ceea ce poate, tot ceea ce-i permite inteligența, cultura și conștiința morală și profesională-individuală și a societății din care face parte. Să nu ne pierdem cu firea )) orice guvern românesc în locul acestuia ar fi la fel de performant/neperformant, inspirat, competent. Ni s-a demonstrat asta de 150 de ani. Hai să ne liniștim, să recunoaștem de unde pornim (foarte de jos) și să începem să identificăm și să implementăm cu modestie, cu smerenie soluții- fără să ne mai încordăm mușchii mândriei naționale, că o facem degeaba. Abia acum ar trebui să ne fie clar pentru toți de ce trebuie să ne occidentalizăm, să ne civilizăm, să devenim un pic mai inteligenți decât suntem noi și decât au fost toți strămoșii noștri. Selfie-urile și live-urile ghiolbanilor de la grătare, în timp ce răspândesc pandemia, ar trebui să ne facă să ne gândim la ce a însemnat și înseamnă, de fapt, românismul- reprezentat atât de strălucit de asemenea exponenți.

Iar corpul medical românesc nu e decât un microcosm al societății mari; nu poate fi nici mai bun, nici mai rău decât aceasta. Idem ca toate segmentele noastre sociale. Suntem exact atât de (mai puțin) inteligenți, competenți, pricepuți, întreprinzători, plini de caracter. Corpul nostru medical are toate punctele tari și slabe ale noastre, ale tuturor. Iar dacă vorbim de dezertare, să ne amintim că în 1916, la Turtucaia, a dezertat însuși comandantul trupelor române. Iar dacă e să vorbim de lașitate, hai să nu începem cu medicii, să ne gândim la anul 1940: vi se pare că a fost un exemplu de curaj național? (a propos, exact anul în care Marea Britanie, singură împotriva tuturor, lipsită de tot și de toate, exact ca noi astăzi, se angaja pe viață și pe moarte în Bătălia pentru Anglia).

Iar eu spun încă odată: au părăsit pozițiile vreo câteva sute de medici și asistente, restul sunt la datorie și fac tot ce pot. Iar dacă mi se spune că dezertarea medicilor români e unică în lume (deși eu cred că în arealul balcanic, adică bizantin, adică din Imperiul de Răsărit cel lipsit de caracter, de unde se adapă spiritual și România, vom mai găsi asemenea cazuri) în vreme ce în Marea Britanie medicii pensionari dau năvală cu zecile de mii să ajute, chiar și benevol, le voi răspunde: de aceea britanicii au avut Bătălia pentru Anglia și un imperiu pe o treime din lume, în timp ce noi am avut doar „Cântarea României”.

Back to top button
Close
Close