glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Fă cumva și hai, c-avem de lucru

Mă sună ai tăi din redacție să scriu ceva, că ziarul va ieși alb-negru.  M-au mai sunat înainte prieteni de peste tot, cum c-au văzut și ei pe facebook.  Io le-am zis tuturor că-i imposibil, că doară tocmai ce ne înțelesesem cu gulașu’ ăla, că așa ne-o fost vorba încă din iarnă.

Io zic să vii să le spui, ei habar n-au că Dumnezo mai face uneori farse, din plictiseală – ce să facă singur toată ziua, săracu’, în cerurile Lui?… Să știi că am pus deoparte și pălinca aia de cinșpe ani, tu numa’ vezi de ceaun și murături. Auzi: mai am de la tine niște virșli de Brad și nu știu ce mă împinge și-mi spune și mă arde să-i dau pomană omului ce-mi lucră prin curte; o să-i spun că tu i i-ai trimis.

Să nu uit: am trimis și editorialul, așa cum ne-am înțeles – îi despre Ardeal, c-am zis să știe oamenii că noi ce gândim, aia scriem. Știu că poate-i prea devreme, că-i istorie nouă, ca roua de dimineață, și   că-i greu pentru unii să-nțeleagă – d-apoi acuma fiecare-i cum îl duce capu’.  Sau inima.

Am pus deoparte și cărțile alea vechi, de istorie; mi-am zis să le-mpărțim frățește, că suntem de-o samă la minte. Viu la Deva și ți le-aduc, am căpătat și câteva brelocuri cu „Sunt mândru că-s ardelean” – am pus deoparte și pentru tine, tot frățește.  Îți amintești când ziceai că-i musai să facem ceva, că ăștia ne duc de râpă? Că nu mai avem unde ne retrage, că ne-au ascuns Ardealu’ prin ministere și-l storc ca pe struguri? No, dragu’ badii, zic deci să vii ‘napoi de pe unde ești, c-avem de lucru.

Hai și zi-le, cu vorba ta de moț, că musai să ducem lucrurile până la capăt. Că merem înainte, cum om putea, fără țifrășaguri și compromisuri. Că noi am vorbit o treabă cu Dumnezo și El sigur-sigur se va ține de cuvânt.

Dă numa’ un semn, mi-am lăsat peste noapte deschis telefonul, ș-apoi dup-aia le zic tuturor ce și cum om face dimineață. Ei cred c-ai murit.