glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Grigore Cartianu: „Un moţ cu mult bun-simţ şi cu o minte ascuţită”

E insuportabil! Nu-mi vine să cred! Colegul nostru Ștefan Ciocan s-a prăpădit fulgerător, la numai 48 de ani! Se afla la Budapesta și a făcut stop cardiac.

Simt o durere fizică. Tremură carnea pe mine. Exact ca atunci când pierzi pe cineva din familie.

Ștefan era – este!, va fi! – pâinea lui Dumnezeu. Un om de omenie, un moț cumsecade, dotat cu mult bun-simț și cu o minte ascuțită. Avea un condei de temut, pentru că scrisul său căuta mereu dreptatea și adevărul.

Puțini ziariști mi-au fost atât de apropiați ca Ștefan Ciocan. Ne-am apropiat natural, împărtășeam valori comune.

Am fost colegi la „Evenimentul zilei”, prin 2005-2006. El lucra la Investigații, eu îi eram șef pe hârtie, dar de fapt eram frați. Olteanul năvalnic și ardeleanul molcom.

Mi-a organizat lansări de carte la Deva, Hunedoara, Simeria, Brad, Hațeg, Orăștie. Și a făcut-o foarte bine, cu o seriozitate rară.

M-a cules de la Caransebeș, unde rămăsesem în pană, și m-a dus ca un pilot de superclasă, cu mașina lui, la întâlnirea pe care urma să o am cu cititorii la Hațeg.

De câte ori venea la București, ne aducea virșli – cârnații aceia grozavi din zona Bradului şi a Haţegului. Eu mă revanșam cu câte o sticlă de zaibăr.

Înainte de Paște am fost în emisiunea lui, la Deva, după Paște mi-a fost invitat la Nașul TV.

Am dormit de trei ori în casa lui de la Ilia, raiul în care a ales să trăiască alături de draga lui soție și de superba lor fetiță. Am stat la povești până târziu în noapte.

L-am găzduit la București și urma să-mi fie oaspete la Brădiceni-Gorj, pentru trei zile, chiar în weekendul următor. Voiam să punem țara la cale în liniștea zăvoiului din vatra lui Brâncuși.

Aveam planuri gazetărești comune – un site, o revistă, dar și o carte pe care tocmai îl convinsesem să o scrie. O carte în care avea să spulbere legende mincinoase ale istoriei.

Acum, Ștefan nu mai e. S-a grăbit să ajungă în Rai, unde are de dezvăluit multe adevăruri.

Să-ți fie somnul lin, prieten bun! Când voi trece dincolo, cu tine vreau să fiu vecin. Pregătește virșlii, zaibărul îl aduc eu.

Dumnezeu să te aibă în pază!

Grigore Cartianu

Vezi și

Close