glasul-hd.ro Web analytics


Editorial

Sare-n ochi

Începând de sâmbătă titlul rubricii pe care o găzduiește Glasul Hunedoarei este și titlul unei cărți apărute grație tenacității colegului nostru Victor Lungu.  Volumul ”Sare în Ochi. Realitatea ca pamflet” este mai mult decât o antologie de texte apărute pe blogul cu același nume și multe dintre ele în rubrica omonimă din Glasul Huedoarei. Volumul reprezintă povestea unei perioade tumultoase din istoria României văzute prin ochiul gazetarului și tratate într-o manieră pamfletară. Un pamflet extrem de serios despre lucruri serioase, de multe ori chiar grave. M-a bucurat reușita lui Victor Lungu și chiar provocarea acestuia către colegii săi de blog, printre care cu onoare mă număr, să punem umărul la apariția celui de-al doilea volum al acestei cărți. Personal am crezut că editorialul, ca specie literară (jurnalistică) este destinată unui cititor avizat și trăiește câteva zile după publicare. Apoi  se stinge în uitare, pentru că se schimbă conjunctura în care a fost scris, lumea evolează și uită – de multe ori prea repede – contextul în care a fost scris un material de opinie. Victor Lungu a reușit în această carte să pună textele în contextul lor din momentul publicării acestora. ”Sare în Ochi. Realitatea ca pamflet”, este din acest punct de vedere o adevărată carte de istorie originală iar Victor Lungu un tenace ”arhivar” care păstrează în memoria calculatorului textele colegilor săi de blog și le folosește la momentul oportun. Articole pe care le credeam de mult pierdute, publicate în urmă cu 10 – 15 ani în Evenimentul Zilei sau România Liberă le-am regăsit cu bucurie în ”colecția de cuvinte” a lui Victor Lungu. Un alt motiv pentru care noi colegii săi de blog trebuie să-i mulțumim.
Personaje politice, evenimente legate de Guvern, Președinție, Parlament, Justiție, apar toate în articolele publicate de-a lungul timpului pe blogul ”Sare în Ochi” și aranjate ”inginerește” – cum a apreciat poetul Ion Mureșan  –  în carte ca într-o cronică a vremurilor cu care suntem contemporani. Toate textele sunt adunate într-o colecție de materiale publicate pe blogul ”Sare în Ochi” ca într-un ”osuar al cuvintelor care încep să nu mai existe” – cum și-a definit Victor Lungu pasiunea de a colecționa textele colegilor din presă.

”Cred că, până la a cere o adevărată schimbare în societatea românescă, va trebui să începem măcar prin a evoca (pomeni, aminti) acest osuar al cuvintelor care încep să nu mai existe. Să vedem ce le-a adus în starea de schelete lipsite de conținut și dacă mai putem pune carne pe ele, dacă putem să le îngrășăm, să le redăm câte ceva din valoare de odinioară. Să umplem formele cu fond. Altfel, Holocaustul limbii române va fi Holocaustul societății noastre. O societate cu valorile puse în cap, lipsită de “prințipuri” și morală” – Victor Lungu      

Back to top button
Close
Close