glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Primarul Devei joacă la cacealma! Zilele trecute edilul a ieșit în fața jurnaliștilor cu mai multe declarații în care își încorda mușchii față de constructorii care lucrează pe șantierele deschise recent în municipiu. Asta pentru că dă bine ca el, edilul, să nu fie mulțumit cu ritmul lucrărilor în condițiile în care mai mult de jumătate din populație este deranjată de gropile, praful și zgomotul care au „invadat” brusc o mare parte a orașului.  Și la fel de bine dă ca în fața jurnaliștilor invitați la recepția pieței Cioclovina, Primarul să fie nemulțumit de lucrările executate și să refuze, teatral, recepția investiției. Totul e doar un circ ieftin făcut de un om care crede că lumea din orașul pe care îl conduce este proastă. Pentru că refuzul recepției  nu afectează prea mult firma constructoare care și-a primit banii pe lucrări și, eventual nu va încasa, până la remedierea deficiențelor semnalate, garanția de bună executare constituită în bancă care este nesemnificativă raportat la prețul întreg al investiției. Mai mult decât atât, edilul Devei s-a legat mai mult de proiectant decât de constructor, în condițiile în care planurile după care s-a realizat piața Cioclovina au fost aprobate și recepționate de municipalitate, iar  Petru Mărginean, inginer constructor de profesie, ar fi putut să observe dintr-o privire lipsa rampei pentru persoanele cu dizabilități și a deficienței de proiectare a canalizării. Praful în ochii cetățenilor nu știu dacă și-a atins ținta, chiar dacă majoritatea jurnaliștilor din naivitate au căzut în capcana de imagine întinsă de Mărginean.

Revenind la deranjul cauzat de  lucrările executate acum în șase locuri din municipiul Deva, despre care primarul spune că nu este mulțumit cum se desfășoară, trebuie să menționăm că sunt tot „opera” edilului și a incompetenței sale manageriale. Fondurile europene cu care sunt finanțate cele șase proiecte au fost accesate de predecesorul lui Mărginean, controversatul edil, Mircia Muntean. Planurile acestuia au fost să realizeze cu banii respectivi o zonă pietonală de la „Cal” până în fața Prefecturii. Circulația rutieră pe strada  1 Decembrie 1918 urma să fie realizată printr-un tunel săpat pe sub actuala șosea. Imediat după instalarea în fotoliul de primar, Petre Mărginean a renunțat la planurile „odiosului predecesor” și a  vrut să realizeze o piață grandioasă în zona „Opera”. Atât de grandioasă încât după puțin timp proiectanții și-au dat seama că este nerealizabilă. Au trecut însă doi ani în care fondurile europene nu numai că nu au fost cheltuite, dar edilul nu avea nici măcar o idee ce o să facă cu banii obținuți de Mircia Muntean. Ca să nu piardă finanțarea, pe ultima „sută de metri” Petru Mărginean s-a apucat să repare de-a valma și ce era de reparat și ce nu, și să construiască o pistă de biciclete care pleacă de nicăieri și ajunge tot nicăieri. Sfârșitul anului 2015 este termenul limită până la care lucrările trebuie recepționate, în caz contrar fondurile europene sunt pierdute. Graba cu care se lucrează pe șase șantiere deschise deodată cauzează disconfort cetățenilor. Alta era treaba dacă aceste șantiere erau deschise pe rând și dacă ar fi fost posibilă o planificare a lucrărilor de natură să deranjeze cât mai puțin populația. Dar sub presiunea timpului, acest lucru nu se poate. Vina pentru disconfortul creat nu este nici pe departe a constructorilor, care trebuie să se încadreze în termenele de execuție impuse de Petre Mărginean și de incapacitatea acestuia de a gestiona fondurile europene în așa fel încât investițiile să fi fost demarate încă în urmă cu doi ani.

Problema Devei este însă mult mai gravă. Pentru că Petru Mărginean nu numai că nu a fost capabil timp de trei ani să implementeze proiectele finanțate din banii aduși de Mircia Muntean, dar nu a depus nici un proiect spre finanțare, așa că în următorii ani, Deva nu va beneficia de investiții pe fonduri europene.