glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Abramburica abrambureşte din nou învăţământul, de parcă nu i-ar fi de ajuns că a desfiinţat şcolile profesionale, de au ajuns toţi analfabeţii să obţină diploma de Bacalaureat şi angajatorii nu mai găsesc un meseriaş care să lucreze pe un strung sau să îndoaie cum se cade o bucată de tablă. Ecaterina Andronescu a scormonit adânc în puţul gândirii sale socialiste şi a ajuns la concluzia că toate loazele trebuie musai să obţină o ţidulă la absolvirea liceului. Că au ce să facă cu bucata de carton, sau nu, asta-i altă poveste pe care madam Ministrul Şcoalelor nu o are în repertoriu. Bacalaureatul Profesional este un nonsens. Sau mai bine zis o minciună, caracteristică guvernelor socialiste, specializate în furatul propriei căciuli. După teoria Abramburicăi, loazele care nu sunt capabile să treacă niste examene pe bune, la materiile studiate în liceu, vor face un proiect, vor susţine o probă practică şi un examen scris la o disciplină şcolară de mâna a doua, „educaţie antreprenorială”. Parcă şi văd o piţipoancă cu fustiţă roz, care-şi petrece anii de liceu prin cafenelele din jurul şcolii, nopţile prin cluburi şi dimineţile pe bancheta din spate a câte unei limuzine, predând la examenul de Bacalaureat proiectul: „Legătură în stea pentru conexiunile trifazice”, pentru ca după aceea să execute la proba practică alezarea cilindrului unui moped la cota a doua de reparaţie. Norocul piţipoancelor ar fi dacă Abramburica le-ar permite să susţină „examenul maturităţii” la licee agricole cu teza: „capra, animal sau poziţie” şi cu lucrarea practică la „lustruirea făcăleţului de mestecat mămăliga”. Despre puii de gherţoi, stâlpii cluburilor şi viruşii reţelelor de socializare, ce să mai vorbim.
În loc să îmbunătăţească sistemul de învățământ în aşa fel încât să se adapteze cerinţelor pieţei muncii, în loc să găsească soluţii pentru tinerii care îşi irosesc energia în activităţi antisociale, în loc să pună accent în cadrul programei şcolare pe cultură şi educaţie fizică, Abramburica preferă din nou să ascundă gunoiul sub preş şi să le creeze tinerilor iluzii false.
Generaţii întregi ies din şcoală fără să ştie aproape nimic. Angajatorii nu au ce să aleagă din rândul tinerilor absolvenţi. Cu sau fără Bacalaureat, elevii care termină liceul sunt condamnaţi să ajungă şomeri, dacă nu reuşesc să intre la o facultate. Dar şi facultatea nu este decât o perioadă de evitare a statutului de şomer, pentru că odată finalizate studiile superioare, tânărul ajunge tot în baza de date de la AJOFM.
Nu o diplomă luată pe baza unor examene abramburite ajută tinerii să-şi facă un rost în viaţă, ci o orientare corectă a lor spre meserii cerute pe piaţa muncii. Nu toată lumea trebuie să termine o facultate. Ar fi bine să o facă cei care cu adevărat sunt capabili să înveţe pentru asta. Restul e bine să-şi facă un rost în viaţă. Dar un rost cinstit şi corect, nu cu diplome luate la „mâna a doua”, pe baza unor examene absolut irelevante pentru viitorul tinerilor.

Vezi și

Close