glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Berlea Neculai Claudiu avea 24 de ani, era sergent major la o unitate de tancuri. În 23 decembrie 1989 moare la Turda, împușcat în cap și în spate în timp ce tancul în care se afla a fost atacat. Nu a fost stabilit niciun vinovat pentru moartea tânărului născut în municipiul Hunedoara. Nimeni nu a stabilit cine a atacat tancul și din arma cui au pornit gloanțele ucigașe.

Cristea Valeriu era plutonier major la Unitatea Militară din Hunedoara. A fost împușcat la 36 de ani, în incinta Unității Militare, în noaptea de 23 spre 24 decembrie. Autorul crimei a rămas necunoscut.

Gociu Nicușor avea 23 de ani și lucra ca mecanic de întreținere la Preparația Lupeni. A fost împușcat în București în 22 decembrie de către persoane necunoscute.

Iordache Emanuel era soldat în termen la o unitate militară din Turda. Tânărul de 23 de ani era de loc din Hărău, dar și-a găsit sfârșitul în fața Televiziunii din București în 23 decembrie, împușcat în cap de un alt soldat în termen.

Lukacs Jeno Tibi este la 18 ani cel mai tânăr hunedorean căzut la Revoluție. A căzut împușcat de către persoane necunoscute în 22 decembrie la București în zona Televiziunii. Avea să moară în 31 decembrie la spital.

Lupea Ioan Daniel avea 19 ani și era militar în termen la Reșița. A murit în 24 decembrie în timp ce se afla în dispozitivul de apărare a Unității Militare din Reșița. Vinovații pentru moartea tânărului hunedorean nu au fost încă, și probabil că nu vor fi niciodată, găsiți.

Maruneac Ioan era un tânăr muncitor din Hunedoara, avea 21 de ani. A murit în data de 23 decembrie, împușcat cu patru gloanțe la bazinele de apă din pădurea Chizid. Nu a fost stabilit niciun vinovat pentru moartea sa.

Mateș Ioan Mihai avea doar 20 de ani când a fost împușcat. În 24 decembrie, tânărul din Ribița a fost omorât în timp ce apăra Aeroportul din Târgu Mureș de colegii de la UM 01980 din Câmpia Turzii.

Merticaru Dumitru avea 38 de ani, era plutonier major la UM 01933 Hunedoara. A fost împușcat de la mică distanță în cap în timp ce se afla în dispozitivul de apărare a unității. Nu se știe cine este vinovat pentru moartea sa.

Morariu Călin Gabriel era Plutonier MAPN și student în anul doi la Drept. În noaptea de 22 spre 23 decembrie a fost ucis în zona fabricii Plafar din Orăștie. Nu se cunoaște ucigașul.

Muntean Nicolae Ovidiu avea 22 de ani, plecase din Orăștie la Timișoara la facultate. Este singurul erou hunedorean mort înainte de 22 decembrie. Firul vieții lui avea să fie rupt, brutal, de soldații UM 01121 din Timișoara, care au tras în studenții care protestau în Complexul Studențesc.

Stâga Ioan Mircea era Căpitan MAPN în municipiul Hunedoara. A fost ucis la 35 de ani, lovit în spate de o rafală de gloanțe, în timp ce se afla în dispozitivul de apărare a unității. Nu a fost găsit niciun vinovat pentru moartea sa.

12 destine frânte, 12 vieți curmate prea devreme, 12 familii care nu-și găsesc liniștea. Ei sunt eroii Hunedoarei. Doar unul dintre ei a murit înainte de 22 decembrie, ucis de gloanțele militarilor armatei române care au fost scoși să tragă împotriva propriului popor. Ceilalți 11 au murit după 22 decembrie. Au fost găsiți prea puțini vinovați pentru destinul lor tragic. Criminalii care au apăsat pe trăgaci nu vor fi niciodată pedepsiți. România va trăi cu blestemul țării care și-a ucis fiii, al unei țări clădite pe minciună și impostură.

Vezi și

Close