glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

De multe ori am fost curios ce s-a întâmplat cu domnul Goe după ce a ajuns în Bucureşti cu mam’mare, mamiţica şi tanti Miţa. Un val nedrept de uitare s-a aşternut peste acest copil alintat. Să ne amintm că tânărul Goe a fost adus în capitală de cele trei madame, „ca să nu mai rămână repetent” – cel puţin aşa ne spune Caragiele. (Mare dramaturg, dar un băsist nenorocit. O să vedeţi de ce spun asta!)
Să reluăm deci povestea de unde a lăsat-o nenea Iancu!

Trenul se porneşte în sfârşit şi ajunge în Bucureşti cu o întârziere de câteva minute. Toată lumea coboară. Mam’mare aşează frumuşel beretul lui Goe, îl scuipă pe puişor să nu-l deoache, îl întreabă dacă-l mai doare nasul şi-l sărută dulce
Apoi cucoanele se suie în trăsură şi pornesc în oraş
– La Bulivar, birjar! La Bulivar!…

Odată urcaţi în trăsură, cucoanele împreună cu obraznicul Goe o porniră spre Podul Mogoşaoiei, bulevardul care unea Herăstrăul cu centrul Bucureştiului, cunoscut astăzi sub numele de Calea Victoriei.
Nici mam’mare, nici mamiţa, şi cu atât mai puţin tanti Miţa nu aveau să viseze măcar că iubitul şi repetentul lor nepoţel avea să-şi găsească serviciu tocmai în piaţa largă, aflată la capătul căii Victoriei, unde a reuşit birjarul să oprească trăsura, după ce nepoţelul a împuns caii cu acul cu care tanti Miţa prinsese “pamblica” pe bereta de “mariner”.
Anii au trecut! Repetentul domn Goe a copiat pe rupte până a reuşit să termine şi facultatea. Ba mai mult, aproape incredibil chiar şi pentru mam’mare, a reuşit să-şi ia şi doctoratul. “- Vezi, Miţo!” Spunea de multe ori mamiţica. “- Dacă l-am dus pe băiet la Bucureşti, s-a învăţat cu politica şi ai văzut ce deştept a ajuns deodată. Cum şi-a luat el doctoratul – puiul mami de deştept – o zi nu a învăţat. Dar e doctor? Este!”
Într-o bună zi mamiţica era să leşine de fricire, când a primit un telefon de la “puiuţul” ei cel drag, care a invitat-o în dealul Cotrocenilor la o ceremonie. Era investit în funcţia de Prim Ministru. “-Auzi soro, să mor, parol, Goe al meu va conduce governul!” a strigat atunci mamiţica către tanti Miţa – mam’mare se prăpădise între timp. (Anii trec chiar şi în basmele cele mai înfiorătoare).
Să nu credeţi că odată ajuns în fruntea guvernului, domnul Goe s-a maturizat sau s-a deştptat. Nu! El a rămas acelaşi repetent infantil, dar mult mai prezent în viaţa publică decât şi-ar fi imaginat Caragiale, pe care de altfel se şi gândeşte să-l scoată din programa şcolară, pentru că l-a “dat în gât” că ar fi rămas vreodată repetent.
Zilele trecute, stând pe peronul din faţa Palatului Victoria, s-a trezit cu o “cireadă” de reporteri în jurul lui. A zâmbit, aşa cum l-a învăţat mam’mare, şi le-a spus pe un ton de copil răsfăţat: “Sunt foarte dezamăgit de rezultatul de la Bruxelles”. Chiar dacă în plină criză economică României i-au fost crescute alocările din fonduri UE cu 18 la sută, în condiţiile în care ţara noastră nu a fost capabilă să acceseze nici un sfert din banii pe care i-a avut la dispoziţie în bugetul actual.
Doar mamiţa şi tanti Miţa au înţeles că de fapt premierul Goe a vut să spună “Sunt foarte dezamăgit că nu am fost Eu la Bruxelles”. Dar unui repetent plagiator nu-i ies întotdeauna vorbele aşa cum ar trebui.
Acuma înţelegeţi de ce a fost Caragiale băsist!

Vezi și

Close