glasul-hd.ro Web analytics


Editorial

Sare-n ochi

În afara radiografiei pe care o fac în zona politică, măsurând creșterea sau descreșterea intenției de vot a electoratului pentru unul sau altul dintre partide, ultimele sondaje de opinie ne relevă o clasă politică în integralitatea ei compromisă. O clasă politică formată din partide mediocre conduse de lideri mediocri. Faptul că principalele două formațiuni politice autodefinite de stânga și dreapta se află relativ pe poziții egale poate fi îmbucurător. Doar că ambele partide politice care stau în jurul a 30 de procente în intenția de vot a românilor sunt conduse de lideri necredibili, aflați cu circa 20 la sută sub cota partidului, ceea ce spune foarte multe despre clasa politică a României.

Dacă analizăm puțin rezultatele și activitatea principalelor partide vedem că electoratului i se întinde în față, din patru în patru ani, o tavă cu mâncare expirată din care este obligat să aleagă bucata care arată puțin mai bine, pute ceva mai puțin și pare mai un pic proaspătă. De parcă ar putea fi ceva proaspăt în masa amorfă de putregaiuri ce formează clasa politică din România de azi. Ne-am obișnuit deja ca întreaga Românie de la partide la Guvern să fie condusă de mediocrii. Nu fac excepție nici cei doi lideri ai principalelor formațiuni politice. În PSD, Liviu Dragnea și-a reconfirmat informal statutul de lider de necontestat, ales nu ”în unanimitate”, ci ”într-un glas” de membrii partidului, cărați la „Plenara” PSD  de sâmbăta trecută. Sub conducerea lui Liviu Dragnea social democrații au ajuns la sub 30 la sută în opțiunile electoratului, ceea ce ar da de gândit unui partid format din membrii pragmatici și integrii. Mai mult decât atât, perspectivele pentru PSD sunt sumbre pentru că a ajuns deja ”căruța înaintea boilor”, din moment ce partidul are 28.6 la sută în ultimele sondaje, iar Liviu Dragnea doar 9,2. Iar căruța va fi greu de scos din prăpastie de un ”bou” cu 20 de procente mai slab lângă care tocmai a fost înjugată o ”văcuță” care nici ea nu urcă peste 15 la sută, chiar dacă e premier în funcție. Faptul că un partid, chiar și unul mare ca PSD, nu are o locomotivă care să-i transfere din capitalul de imagine, demonstrează foarte clar calitatea umană mizerabilă a membrilor din conducere, gata să se gudure pe lângă orice „slăbănog” cu scopul de a-și păstra niște avantaje personale. Avantaje pe care doar un lider slab le poate garanta contra susținerii politice. Un lider puternic s-ar impune și ar crește implicit ștacheta calității membrilor organelor de conducere, dar analfabeții funcționali și ”maneliștii” din preajma lui Dragnea tocmai asta încearcă să evite.

Nici la opoziție lucrurile nu stau mai bine. PNL este într-o situație similară. Cu circa 30 la sută intenție de vot în ultimele sondaje de opinie, liberalii au reușit să treacă peste PSD. Numai că și în cazul principalului partid de guvernământ lipsesc liderii și oamenii de calitate. Nici șeful liberalilor, Ludovic Orban, nu stă mai bine ca Liviu Dragnea la capitolul încredere, fiind la rândul său cu circa 20 la sută sub partid. În cazul său însă rezultatul ar putea suferi o mică corecție pentru că sondajul la care ne raportăm a fost realizat înainte de a fi achitat definitiv în dosarul de corupție în care a fost parte. Spre deosebire de PSD, chiar dacă nu au un lider formal foarte carismatic și cotat cu încredere din partea populației, în persoana lui Ludovic Orban, liberalii au totuși câțiva primari care au performat în administrația publică locală, conducând orașe ce au depășit mult standardele de confort și nivelul mediu de dezvoltare a României. Acești edili din câteva localități ale Transilvaniei pot să constituie un „motor auxiliar” al PNL, pentru că în urma lui Bolojan la Oradea, a lui Falcă la Arad, Robu, la Timișoara, Hava la Alba Iulia, se văd realizări cu care puțini politicieni din alte partide se pot lăuda. Realizări care ar putea cântări mult în viitoarele alegeri, în care două armate nevolnice conduse de doi lideri ”handicapați” se vor bate pe voturile românilor. A unui electorat din ce în ce mai sătul să vadă din patru în patru ani doar meciuri de liga a IV-a, într-o țară în care, cel puțin politic, nu există divizii superioare.

One Comment

Back to top button
Close
Close