Pro memoria. Eroi din Geoagiu Băi
Geoagiu Băi, localitatea-stațiune aflată administrativ pe teritoriul orașului Geoagiu, este menționată în bibliografie ca având un monument ridicat în amintirea eroilor căzuți în Primul Război Mondial înainte de anul 1989 (vezi Ioachim Lazăr, Nicolae Marcel Morar, Hunedorenii și Marea Unire din 1918, Deva, 2009, p. 49). Într-adevăr, pe plăcuța de tablă prinsă pe cruce se menționează anul 1965 ca fiind cel al ridicării obiectivului memorial, foarte probabil el înlocuind un monument mai vechi, din lemn sau piatră. În plus sunt menționați și eroii căzuți pe fronturile celei de-a doua conflagrații mondiale.
Monumentul
Monumentul (despre care am mai amintit și cu altă ocazie) este extrem de simplu și este redat ca o cruce de mari dimensiuni, vopsită în alb, cu terminațiile brațelor trilobate și ridicat pe un postament în trei trepte, realizat din piatră acoperită cu ciment. El se găsește amplasat în cimitirul din jurul bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, cimitir în care se mai găsesc cruci care amintesc de eroii din război și nu numai.
La încrucișarea brațelor crucii mari se regăsesc pictate inscripțiile de consacrare („IIS / HS / NI / KA”) , despărțite de o altă cruce, de data aceasta de tip grecesc, cu brațele perfect egale, iar puțin mai jos, pe brațul principal al monumentului este pictat și tricolorul. Sub acesta se află plăcuța deja amintită, ce conține următorul text: „EROI / 1914 – 1918 / serg. BUDA IOAN / cap. HERȚA IRIMIE / cap. PERA NICOLAE / cap. COCOȘ PETRU / sold. PERA ROMULUS / sold. BLAGA SIMION / sold. FERI IOAN / sold. GHEZA PETRU / sold. CIGMĂIAN IOAN / sold. BOLOVAN PETRU / sold. LĂDARU FILIP / sold. BABA PETRU / sold. BURSUC TOADER // 1941 – 1945 / lent. LĂDARU APOSTOL / lent. FLOARE IOAN / serg. PĂCURARU VIOREL / serg. MUNTEAN SABIN / sold. LENUȚ VASILE / sold. GHEZA IOAN / sold. PÎRVA REMUS / sold. GĂZDĂU FILIP / sold. LĂDAR PETRU // VEȘNICA LOR POMENIRE! / Ridicată de cei ce nu vă vor uita niciodată / 1965”.
Crucile cu două nume
Printre crucile din cimitirul din Geoagiu Băi, două par să iasă în evidență. Sunt relativ noi, bine îngrijite și se află la căpătâiul unor morminte. Nu le descriem și nu insistăm asupra detaliilor, pentru că textele săpate pe cruci sunt suficiente. Menționăm doar faptul că amintirea eroilor este păstrată și prin fotografii amplasate în medalioane ovale.
Textul de pe crucea primului mormânt la care ne referim este următorul: „În amintirea Eroului / Serg. Viorel Păcurarui / mort pe câmpul de luptă în / Ungaria în 2 Ian. 1945 / în etate 25 ani / și sora lui / Viorica Lungu / răp. 1945 în etate 18 ani // În veci să-le fie amintirea / Ridicată de Plotoner T. Lungu / și părinții I. M. Păcurariu”.
Al doilea text precizează că obiectivul funerar este construit „În amintirea eroului / LADARU APOSTOL / înv. și locotenent de rez. căzut la 21 / febr. 1945 în luptele de la Klokoci / Slovacia în etate de 32 ani // LADARU RODICA / 1942 – 1961 / elevă în cl. X. a școlii medii din Orăștie”. Urmează apoi epitaful: „Te-ai stins ca fulgul cel ușor / În primăvara tinereții / Lăsând în urmă doar mîhnire / Te plâng părinții tăi cu dor / Le ești prea scumpă amintire”…
Daniel I. Iancu