glasul-hd.ro Web analytics

Pro memoria

Pro memoria. Alte monumente de eroi din Valea Jiului

Este plină Valea Jiului și munții din jurul ei de monumente, cimitire, osuare și simple cruci de eroi. Am mai vorbit despre unele. Pe altele, în goana documentării, nu le-am găsit. Despre câteva știm, dar timpul nu ne-a permis să ajungem până acum la ele. Dar o să o facem, chiar dacă Anul Centenarului se apropie de sfârșit.

Monumente și statui noi

În fața Casei de Cultură din municipiul Petroșani se găsește o primă cruce. Se pare că ea a fost amplasată chiar în acest an, 2018, fiind înălțată pe soclul (evident, reabilitat) care a susținut zeci de ani un ceas. Este de fapt o troiță sculptată se pare într-o singură bucată de lemn lăcuit, acoperită cu două foastăne protejate cu șindrilă.
Brațele crucii sunt trilobate, fiind decorate pe margine cu un brâu format din cercuri dispuse într-un registru compus din pătrate sau patrulatere convexe. În mijloc se găsește sculptat Iisus răstignit, având deasupra capului inscripția „INRI” („Iisus Nazarineanul Regele Iudeilor”), capetele brațelor fiind decorate cu alte trei personaje. La picioarele lui Iisus se află un motiv floral, iar mai jos stema municipiului și inscripția „1918 – 2018 // PETROȘANI”. Pe registrul superior al soclului, din ciment placat cu marmură de Rușchița, se găsește o altă placă de marmură neagră, ce conține textul „GLORIE / EROILOR / NEAMULUI”…

Cimitirul eroilor din Iscroni

Orașul Aninoasa e mai retras de la drumul național, dar are în componența sa administrativă și localitatea Iscroni, care este situată mult mai vizibil pentru vizitatorii grăbiți. Undeva într-o curbă a satului se găsește cimitirul eroilor, înconjurat de morminte de civili mai vechi sau mai noi.
Privirea îți este atrasă de monumentul în sine, un unicat pentru județul Hunedoara, cel puțin din câte am documentat până acum. Este atât de atipic că te și miri cum de mai stă în picioare. Baza de ciment extrem de fragilă sprijină două registre: un „monolit” dreptunghiular pe care a fost amplasat un alt corp (realizat, cred, din pietre cimentate), ce are forma unui trunchi de piramidă și este dispus cu baza mare spre cer. Vopsit cu var alb, are partea superioară decorată cu o bandă tricoloră. O placă de marmură, ce stă cam într-o rână, conține următoarea inscripție: „GLORIE ETERNĂ EROILOR CĂZUȚI / LA DATORIE PENTRU APĂRAREA / GLIEI STRĂMOȘEȘTI”. Două ramuri de laur, dispuse încrucișat, întregesc ornamentația.
De o parte și de cealaltă a monumentului, dispuse pe trei rânduri, se găsesc cruci de eroi căzuți „pentru apărarea gliei strămoșești”. În total, dacă am reușit să le număr pe toate, sunt 46 de cruci. Toate realizate la fel. Toate văruite în alb. Câteva dintre ele sunt înscripționate cu nume: „INF. ȘTEFAN FLOREA”; „SERG. ILIE”; „ANDRAS WRABEL”; „JAG. ALBERT BRUNS” etc. Dar cele mai multe sunt următoarele inscripții care se tot repetă și alternează de la o cruce la alta, de la un rând la celălalt: „UN OSTAȘ ROMÂN”… „UN OSTAȘ UNGUR”… „UN OSTAȘ ROMÂN”… „UN OSTAȘ UNGUR”… „UN OSTAȘ ROMÂN”… „UN OSTAȘ UNGUR”…

Daniel I. Iancu

Back to top button