glasul-hd.ro Web analytics


Pro memoria

Pro memoria. Monumentul și crucile de eroi din Căinelu de Sus

În cimitirul din satul Căinelu de Sus, localitate de aparține administrativ de comuna Băița, a fost ridicat relativ recent un monument al eroilor, situat în vecinătatea impozantei Bisericii cu hramul „Sfântul Nicolae”. Tot în acel cimitir mai întâlnim și alte cruci de eroi căzuți sau dispăruți pe fronturile celor două Războaie Mondiale.

Monumentul eroilor

Ca să ajungi la noul obiectiv memorial, trebuie să urci o serie de trepte. La momentul documentării (august 2018), monumentul părea oarecum neterminat, această impresie fiind lăsată de soclul pe care este amplasat: trei trepte din ciment nefinisate. Sau poate că așa a fost proiectul inițial și definitiv.
Construit în totalitate din marmură albă, de dimensiuni medii și extrem de simplu, monumentul are două registre: o cruce ridicată de un monolit dreptunghiular. La întretăierea brațelor crucii, în locul inscripțiilor de consacrare, se găsesc cuvintele „CINSTE LOR”. Nu există nici un fel de decor sau de ornamentație.
Numele eroilor sunt scrise pe trei dintre fețele registrului inferior: „EROI CAZUTI IN / RAZBOAILE MONDIALE // ADAM SABIN / BIRIS LAZAR / CIRCU ADAM / CIRCU LAZAR / FAUR ROMULUS / HANES NICOLAE / STANCIU PAVEL / STANCIU PETRU / STOIA IOSIF // CLEJ IOAN / DAVID GLIGOR / DOBRA PAVEL / DOBRA VICTOR / HANES NICOLAE / MAGDA NICOLAE / MARCU TOADER / MARCU PETRU // MOGA ANDRONIC / MOGA IOAN / MOGA PETRU / RESIGA NICOLAE / SECUI AUREL / STANCIU NICOLAE / STANCIU PETRICA / STEGA TODERICA / STOIA GHEORGHE”…

Cruci de eroi

Se pare însă că nu toți eroii au fost trecuți pe monumentul amintit mai sus, printre crucile din cimitir identificând spre exemplu o cruce de piatră străjuind un mormânt al soției unuia dintre cei dispăruți: „Aici odihnește / roaba lui D-zeu / Macra Floarea / născ. în 20 oct. 1885 / deced. în 25 iun. 1957 / Macra Aron / născ. în 18 dec. 1880 / dispărut în primul / război mondial 1915 // Nu vă vom uita! / Copii / Dormi în pace”. Numele lui Macra Aron nu este trecut însă pe monument.
O altă cruce, din ciment mozaicat, este însă ridicată în memoria a doi (posibili) frați. Textul este greșit însă la început, deoarece începe cu „aici odihnește” dar este realizat în memoria a două persoane dispărute pe front: „AICI ODIHNEȘTE RĂP. ÎN DOMNU // STANCIU NICULAIE / NĂS – 19 – VIII 912 / DISP – 943. / STANCIU PETRICĂ / NĂS – 30 – VIII – 914 / DISP – 941. // MORȚII / PE CÂMPUL DE LUPTĂ // RID. ANGHEL ȘI FLORICA / PÂRVA”.
În sfârșit, o altă cruce de piatră identificată de noi în cimitirul din Câinelu de Sus este ridicată în „Amintirea Eroului / CIRCU LAZĂR / mort în GALIȚIA / 1915”…

Daniel I. Iancu

Back to top button
Close
Close