glasul-hd.ro Web analytics

Pro memoria

Pro memoria. Alți eroi din Tuștea

Am amintit în primăvara anului 2018 de câțiva dintre eroii căzuți pe fronturile Războaielor Mondiale, în amintirea cărora au fost ridicate cruci la intrarea în cimitirul de lângă biserica cu hramul „Sfânta Treime” din localitatea Tuștea, comuna General Berthelot. A venit timpul să-i menționăm și pe ceilalți specificând totodată faptul că asemenea obiective memoriale ar mai putea fi identificate pe teritoriul localității.

Puian Vasile și Radone Sigismund Ambrozie

Cea mai simplă dintre respectivele cruci este din țevi de fier cu anumite elemente așa-zis decorative sudate pe brațe și cu o placă de marmură care înlocuiește, probabil, tabla mai veche. Textul este următorul: „Aici se odihnește / «EROUL» / PUIAN VASILE / 1925 – 1948 / Dormi în pace”. Sintagma „aici de odihnește” și scrierea între ghilimele a cuvântului „eroul” se datorează cu siguranță faptului că tânărul de aproximativ 23 de ani a murit în urma rănilor căpătate pe front, fiind înmormântat astfel în cimitirul satului la câțiva ani după război.

În apropiere se găsește o altă cruce, din marmură, realizată după un model extrem de des întâlnit, mai ales că e și ridicată relativ recent dacă ar fi să luăm în calcul doar fotografia din medalion, foarte bine păstrată, iar inscripția este următoarea: „ÎN AMINTIREA / EROULUI / RADONI SIGISMUND / AMBROZIE / NASC. LA / 29 DEC. 1921 / CAZUT LA / 20 AUG. 1944 / LA IASI // DEPLÎNS DE PĂRINȚII / PETRU ȘI IDA / FRAȚI IULIUS ȘI JENICA // FI-EI ȚĂRÎNA UȘOARĂ”.

Cânda Șomoilă, Mărilescu Ianăș și Parau Aron

Redăm mai jos textele de pe celelalte trei cruci, cu unele mici completări pentru a evidenția situația eroilor căzuți pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial.

Primul text este extrem de lacunar: „CÂNDA ȘOMOILĂ / născ. IV 1923 / mort pe câmpu de / Luptă X 1945 // Mamă MARIA.”. Aici se ridică întrebarea cine și pe ce fronturi mai luptau în luna octombrie a acelui an, când, teoretic, conflagrația mondială luase sfârșit? Este vorba despre o greșeală sau despre dorința de a nu irita autoritățile sistemului politic instaurat în România după 1945, dar mai ales după 30 decembrie 1947?

A doua cruce are înscrise pe ea următoarele: „Întru amintirea / Eroului / Serg. MĂRILESCU IANĂȘ / născ. 1919, mort în etate / de 23 ani, în Răsboiul / sfânt al Reintregirii, / la luptele Bakssan, / înmormântat la Malka, / 9 Sept. 1942. / Glorie lui! / Fiei memoria binecuvântată. // Deplâns de părinții Petru și Anișca, / frații Petru și Eugenia, / nepot Ioan cumnată Marina.”. Ne mirăm astfel pe unde i-au purtat pașii pe unii dintre localnicii din Tuștea, pentru că acesta pare să fi făcut parte din cadrul Diviziei 2 Munte Română, luptând inițial în Caucazul de Vest, iar din august 1942 în Caucazul de Est, fiind grupate în zona dintre localitățile Malka și Baksan. Mărilescu Ianăș a murit în timpul războiului de poziții care a durat până în luna octombrie a aceluiași an.

În sfârșit, al treilea obiectiv specifică faptul că este ridicat „În amintirea Eroului: / Sold: PARAU ARON / nasc. 1922 mort la datorie / 5 Mai 1944, comuna / Socol – Iași. // Glorie memoriei lui!”. Practic acesta și-a găsit sfârșitul în timpul așa-numitei „bătălii pentru Moldova” din lunile aprilie-mai, când s-a încercat oprirea ofensivei Armatei Roșii spre Vest, înainte de momentul 23 august 1944.

Daniel I. Iancu

Back to top button