glasul-hd.ro Web analytics

Istoria cum nu e scrisă în manuale

Hunedoreni care au contribuit la Marea Unire. Avocatul Aurel Munteanu

Profesorul Valentin Orga (directorul Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj – Napoca) pune la dispoziţia cotidianului „Glasul Hunedoarei” un nou fragment dintr-un material realizat pentru volumul L. Gruneanțu, M. Ionescu – Contribuția avocaților din Transilvania și Banat la Marea Unire, Argonaut, 2018.

Dr. Aurel Munteanu este descendent al unei familii nobiliare „de Fizeș”, fiind fiul protopopului ortodox din Vajdahaza (azi Voivodeni, jud. Sălaj). S-a născut în anul 1859. Liceul l-a făcut la Cluj, absolvindu-l cu rezultate foarte bune. Cu rezultate excelente a absolvit și Facultatea de Drept a Universității din Cluj.

În anul 1888 se înscrie ca stagiar în Brașov, după care petrece alți doi ani (1890-1892) în Timișoara, apoi în Arad, trecând prin birourile unor avocați renumiți din acei ani. În perioada în care își desfășura stagiatura, în Brașov (1888), l-a provocat la duel pe căpitanul de husari Ugron, pe care l-a rănit grav. Motivul l-a constituit apărarea mândriei de a fi român.

În 2 ianuarie 1896 se înscrie în Baroul avocaților din Arad, ca avocat definitiv, deschizându-și birou propriu în Orăștie, figurând ca membru până în 28 martie 1924. S-a căsătorit cu Hedwiga Müller, fiica unui fruntaș sas din Orăștie.

Stabilit ca avocat în Orăștie, face parte din grupul format în jurul altui avocat român, Ioan Mihu, dovedindu-se foarte activ atât în plan politic, cât și cultural sau economic. Este unul dintre acționarii Băncii „Ardeleana” din Orăștie și membru în conducerea acesteia. După unele neînțelegeri la nivelul acționariatului va pune bazele Băncii „Dacia”, al cărui director va fi mult timp. Tot atunci, în anul 1901, fondează și ziarul „Activitatea”, care timp de 5 ani militează pentru intrarea în activitatea parlamentară a Partidului Național Român din Transilvania.

În diferite perioade a făcut parte din conducerea unor asociații și reuniuni înființate în Orăștie (Despărțământul Orăștie al Astrei, Reuniunea economică, Reuniunea meseriașilor români, Institutul tipografic „Minerva”, Reuniune pentru înmormântare etc.). A mai colaborat la „Revista Orăștiei” și „Bunul Econom” toate apărute în Orăștie.

Poziția sa și opiniile ce le împărtășea l-au dus în conflict cu dr. Ioan Mihu și dr. Aurel Vlad, fiind marginalizat în cadrul politicii la nivel local și comitatens, neputând să concureze cu notorietatea celor doi. În toamna anul 1918 se implică alături de toți fruntașii românilor din ținutul Orăștiei în organizarea activităților de preluare a autorității în localitate. Va fi ales în conducerea Consiliului Național Român de aici și delegat la Adunarea Națională de la Alba Iulia. În adunarea electorală din cercul Orăștie, organizată în 26 noiembrie, alegătorii îl desemnează între cei cinci delegați pentru a-i reprezenta la Adunarea de la Alba Iulia, alături de avocații Ioan Mihu, Aurel Vlad, Ioan Marghita și de comerciantul Ioan I. Vulcu.

După Unire activează ca avocat pe mai departe în Orăștie. Datorită prestigiului său profesional a fost ales în mai multe rânduri în consiliul de conducere al Baroului Hunedoara-Deva.

A fost, de asemenea un împătimit al vânătorii, fiind membru al Reuniunii de vânătoare din Orăștie.

Moare la 14 iulie 1934, la Orăștie.

Valentin ORGA