glasul-hd.ro Web analytics

Hunedoara Minunată

Turist în Hunedoara. Un altfel de week-end la Geoagiu – Băi

Mai toată lumea merge la Geoagiu – Băi pentru… băi. Ştrandul din staţiune devine destul de aglomerat sâmbăta şi duminica. Cine vrea, totuşi, să facă şi o baie în piscinele „Băilor Daco-Romane” dar nu vrea să stea toată ziua aici, are cu ce „pierde timpul” în restul zilei, ori dimineaţa ori seara.

De exemplu, dacă ţi-ai petrecut dimineaţa la ştrand, iar după prânz ai tras un „pui de somn” prelungit şi nu mai ai chef să te întorci în hărmălaie, poţi face o plimbare până la „Grota Haiducilor”. Treci prin parcul foarte liniştit amenajat în partea sud-vestică a staţiunii. Dacă vrei, te odihneşti aici, dacă nu, nu. Apoi urmezi drumeagul care duce în sus, pe cursul pârâului Clocota, treci pe malul stâng şi urmezi cărarea. Nu te speria dacă, la un moment dat intri printr-o pădure tânără. De aici şi până la grota în care se spune că, pe vremuri, haiducii ar fi îngropat o comoară nu mai sunt decât „doi paşi”, cum se spune. E de mers cam o jumătate de oră, în pas domol. La final, dacă nu ţi-a plăcut plimbarea, sigur ţi-a plăcut parcul amintit mai devreme.

La băile strămoşilor

Adevăratele „băi daco-romane” sunt în stânga străduţei care coboară din centrul staţiunii spre intrarea în ştrand. Dacă indicatoarele (mai mereu greu de observat) nu te ajută, întreabă un localnic. După ce cobori vreo 200 de metri pe străduţă, în stânga trebuie să găseşti o poartă metalică. Pe aici se intră în situl spectaculos. Istoricii spun că proprietăţile curative ale apelor de aici erau cunoscute încă de pe vremea dacilor. Toponimul „Germisara” înseamnă „apă caldă” sau „apă fierbinte”. Băile antice au fost însă dezvoltate de romani, la scurt timp după cucerirea Daciei, în interiorul unui mamelon de  travertin şi tuf calcaros cu un diametru de aproape 100 de metri. Cavitatea din centrul mamelonului este una naturală, spun cercetătorii, şi se pare că aici a fost primul loc de scăldat. Apoi au fost amenajate adevărate reţele de canale pentru dirijarea apei de la sursă spre mai multe bazine săpate în pământ şi „căptuşite” cu scândură, aflate la baza mamelonului. Bazinele nu s-au mai păstrat până astăzi. În adevăratele „băi daco-romane”, arheologii au făcut, în ultimele decenii, descoperiri importante, de la monede din mai multe epoci, până la altare votive dedicate zeiţei Diana şi nimfelor.

Cascada răcoritoare

1 Cascada ClocotaDupă vizita la băile antice ar trebui să mai rămână măcar o oră disponibilă pentru o plimbare la Cascada Clocota. E în partea opusă a staţiunii faţă de „Grota haiducilor”. Sunt două trasee pe care se ajunge la ea, ambele de doar 15 minute. De la Hotel Diana în jos, pe o străduţă, ori din drumul de acces spre Geoagiu, pe o cărare. Dacă nu vedeţi indicatoare, bazaţi-vă pe vechea metodă: „întreabă un localnic”. Cascada e spectaculoasă, mai ales dacă nimereşti aici după ce au trecut pe-aici angajaţi ai Primăriei Geoagiu care să fi curăţat bine zona de PET-urile lăsate de… să le zicem „nişte unii”, ca să nu fim răi. În plus, picurii mici de apă care-ţi gâdilă faţa, deşi te afli la 10 metri de căderea de apă, oferă o senzaţie mult mai plăcută decât „hidro-ventilatoarele” de pe la terase.

Back to top button