glasul-hd.ro Web analytics

Hunedoara Minunată

Rafting pe Jiu – acel „ceva” de care nu te credeai în stare

Unul dintre week-end-urile acestei veri trebuie să aibă în program o sesiune de rafting pe Jiu. Da, se face aşa ceva pe la noi, cu ajutorul Transilvania Adventure, o firmă mică din Vulcan, specializată pe turismul de aventură şi nu numai. Şi, da, rafting poate face aproape oricine, trebuie doar să vrea.

Prima „tură cu barca” pe Jiu (pe Defileul Jiului) a fost făcută de Transilvania Adventure cu 10 ani în urmă. De atunci şi până acum, mica firmă a devenit preferata companiilor mari care-i cer să le organizeze sesiuni de team-building. Totuşi, de anul acesta, au început să apară şi solicitări de la grupuri din judeţul Hunedoara care doresc să „guste” experienţa.

O „tură” de rafting pe Defileul Jiului durează cam 3 – 4 ore, cu tot cu instructajul făcut de cârmacii autorizaţi ai bărcilor, echipare şi retur (fază în care se foloseşte maşina). Pe Defileu există trei tronsoane ale râului pe care se poate face rafting fără riscuri foarte mari, toate trei de la Mănăstirea Lainici în jos. Fiecare tronson are un grad de dificultate diferit: primul le este destinat celor care fac asta pentru prima dată, al doilea este parcurs de clienţi care nu se află la prima experienţă de acest fel, iar pe cel de-al treilea este recomandată să intre doar „experţii”. Tariful de persoană este 45 de euro, însă pentru grupuri mai mari de 18 persoane, este negociabil. În aceşti bani, clientul primeşte echipament de protecţie (cască, vestă de salvare, îmbrăcăminte şi încălţăminte de neopren) şi o experienţă pe care o va povesti multă vreme.

Rafting şi alţi „producători” de adrenalină

„Prima oară, eu m-am urcat într-o barcă de rafting pe Jiu cu 10 ani în urmă. Vuietul apelor, senzaţia pe care o ai atunci când te apropii de o stâncă şi, din reflex, te fereşti, deşi e clar lucru că barca nu se va sparge, comenzile ferme ale cârmaciului, vitezele diferite cu care aluneci pe cursul râului, sunt senzaţii greu de descris. Eu sunt cea mai fricoasă persoană pe care o cunosc. Mă consider un etalon al neputinţei, dar dacă eu am reuşit să fac rafting, oricine poate să facă”, spune Anamaria Sanda, director de marketing al Transilvania Adventure.

Aceeaşi companie oferă şi drumeţii pe trei canioane în Valea Jiului, de asemenea, de dificultăţi diferite: Valea Mării – uşor – 80 de lei, Cheile Buţii – mediu – 100 de lei, Canionul Jgheabului – 150 de lei (traseu ce presupune 20 de coborâri în rapel şi trecerea prin peştera numită „Gaura Oanei”).

După o tură de rafting, după-amiaza, te poţi distra la stand-up padel pe lacul de la Câmpul lui Neag. Este vorba despre o placă asemănătoare cu cea de surf, pe care stai în picioare şi cu care te deplasezi vâslind cu o padelă mai lungă (un sport exportat din Hawai).

Zonă: Defileul Jiului şi Valea Jiului (90 kilometri distanţă faţă de Deva)

Tarife: cazare între 50 şi 120 de lei, de persoană, pe noapte

Masă: în Petroşani, Lupeni sau Vulcan, între 12 și 15 lei „meniul zilei”, până la 40 – 50 de lei de persoană, în cazul unor comenzi la vreun restaurant mai bine cotat

De vizitat: Cheile Buţii şi zona Câmpuşel (urmând „Drumul lui Băsescu”)

Semnal GSM: destul de bun, dar cu zone în care se înregistrează „căderi”

Back to top button