Știați că
Știați că….murăturile….
- Se poate spune că murăturile sunt pe Pământ de când a apărut omul. Ele sunt menționate în Biblie, apar și în operele lui Shakespeare și se crede că au început să fie consumate pentru prima oară în Mesopotamia, prin anul 2400 I. Hr.
- De-a lungul timpului, despre murăturile s-a crezut că ar avea tot felul de efecte, care mai de care mai miraculoase. De exemplu, Cleopatra mânca multe murături, deoarece credea că acestea îi dau frumusețea.
- În SUA, castraveții murați sunt atât de iubiți și folosiți încât 40% din producția anuală de castraveți e pusă la murat.
- Tot în SUA majoritatea fabricilor de murături obișnuiesc să-și țină butoaiele în aer liber, fără capac. Chiar dacă acest lucru înseamnă că murăturile sunt expuse insectelor și excrementelor de păsări, acest proces este folosit pentru că razele soarelui împiedică formarea mucegaiurilor în saramură.
- George Washington a avut o colecție de peste 400 de tipuri de murături.
- Zeama de la murături este cel mai bun leac împotriva mahmurelii. De ce? Pentru că este bogată în minerale, săruri și antioxidanți care ajută la refecerea electroliților importanți pentru buna funcționare a sistemului nervos.
- În insulele Pacificului baștinașii murează legumele în gropi din pământ, tapetate cu frunze de banan, folosindu-le ca și rezerve în caz de furtună. Aici murăturile sunt atât de valoroase încât fac parte din procesul de curtare al femeii, acestea arătând dacă bărbatul este în stare să aducă mâncare în casă.
- Cezar şi Napoleon îşi hrăneau soldaţii cu murături, pentru putere fizică şi morală.
- În urma studiilor efectuate, cercetătorii susţin că un aport consistent de alimente fermentate ajută foarte mult la sănătatea noastră. Ba chiar există dovezi elaborate care arată faptul că aceste produse ar lupta şi cu multe forme de cancer.
- Varza murată este recomandată în curele de detoxifiere fiind foarte bogată în vitamina C, mai multă chiar decât lămâia.
- Românii pun la murat castraveţi, varză, gogoşari, conopidă, pepeni, însă, prin alte părţi ale lumii, se pun la butoi şi alte legume şi fructe:
- Marea Britanie: ouă, ceapă, sfeclă, nuci, midii
- Italia: giardiniera (un fel de salată din conopidă, ţelină, ceapă şi morcovi muraţi)
- India: lămîii, mango, chili, ghimbir, usturoi
- China: ardei iute, ridiche, suan cai (un soi de varză chinezească)
- Turcia: vinete, sfeclă, migdale verzi, pepeni rosii mici, prune verzi.