glasul-hd.ro Web analytics


Rețeta zilei by Avis 3000

Ficăței de pui Ia cuptor, pe pat de legume

Ingrediente:

  • 500 g ficăței de pui de la AVIS 3000
  • 4-5 fire de ceapă verde
  • un dovlecel
  • o vânătă medie
  • 10-12 ciuperci champignon
  • 2 ardei roșii
  • sare, piper după gust
  • 150 g iaurt gras sau smântână
  • mărar tocat
  • 2-3 frunzulițe de mentă
  • o linguriță zeamă de lămâie
  • ulei

Multă lume nu știe cum să prepare delicioșii ficăței de pui și de aceea se cam ferește de ei. Copiii se feresc pentru că nu le prea plac, dar asta ține doar de priceperea bucătarului și de capacitatea lui de a-i convinge să guste. Totul decurge cam așa:

Aburim copiii, povestindu-le cum o să gătim noi ficățeii pe un pat. De legume, că e singurul comestibil. Tocăm ceapa verde, dovlecelul îl despicăm în două pe lung, scoatem sâmburii și îl tăiem apoi în forma unor mici semiluni. Vânăta o lăsăm îmbrăcată, adică cu coaja pe ea, și o facem cubulețe, iar ciupercuțele vin feliate, ca și ardeiul roșu. Neapărat cei mici trebuie să asiste, eventual chiar să taie dacă-s suficient de mari. Stropim totul cu ulei, sare și un strop de piper, amestecăm și punem la cuptor.

Ficățeii îi scufundăm în niște ulei asezonat cu piper negru și îi lăsăm și pe ei să asiste la pregătirea patului, nu de alta dar ei sunt cei care vor ”dormi” acolo. Nu puneți sare! Asta este una dintre greșelile frecvente ale unui bucătar nepriceput. Sarea scoate din ei sucul și îi întărește, vom pune doar la final. Legumele au lăsat ceva zeamă, drept pentru care le scoatem, le scurgem și le băgăm la loc în cuptor. După vreo 10-15 minute vor fi numai bine rumenite.

În bucătărie miroase de-ti plouă în gură. Desfacem ficățeii în cele două loburi și îi presărăm deasupra legumelor pentru că vrem să se rumenească. Dacă îi punem dedesubt, iese un fel de fiertură și iar i-am pierdut pe copii de la o masă sănătoasă. Lăsăm la copt 15 minute la 200 de grade. Când scoatem vasul, aruncăm sare peste tot ce e acolo. Nu multă. Cine mai vrea, își mai pune.

Usturoiul l-am lăsat special deoparte. Îl zdrobim și îl amestecăm cu iaurt gras sau smântână, împreună cu mărar tocat (sau pătrunjel, depinde ce vă place). Dacă adăugăm și câteva frunze de mentă și o linguriță de zeamă de lămâie, riscăm să nu mai mănânce nimeni ficatul și să înfulece doar sos din ăsta cu pâine, dar merită riscul, la cât e de bun. Punem sosul peste ficățeii și legumele din tigaie și dacă nici acum nu-și ling copiii degetele, înseamnă că nu le-ați știut povesti totul așa de apetisant cum am făcut-o eu.

Poftă bună!

Back to top button
Close
Close