Frigărui din pipote de pui pe pită
Ingrediente:
Pentru confiat:
- o linguriţă de sare grunjoasă
- o lingură de cimbru uscat,frecat şi mărunţit
- 2 căţei de usturoi
- untură
Pentru frigărui:
- 500 gr. pipote de pui AVIS
- un căţel de usturoi
- o linguriţă de unt
- o lingură de untură de la pipotele confiate
- 100 gr. pastă de roşii
- piper, chili, chimen măcinat
- pită
Folosim pipote confiate şi să nu credeţi – din nou – că e vreun desert, că de data asta se confiază cu untură şi fără zahăr, deci nesănătos şi sănătos în acelaşi timp. Un fel de licenţă poetică. Pe scurt, speli pipotele iar dacă vrei, pui şi inimi. De pui. Desparţi pipotele în două şi decupezi zgârciul. Da, da, nu e glumă, forfecuţa de unghii e perfectă. Da’ una veche. Le amesteci cu sarea grunjoasă, cimbrul şi usturoiul şi le laşi la frigider o zi, acoperite cu folie. Când le scoţi, torni peste ele untură, cel mai bine ar fi tot de pui. Aici e o problemă vasul. Ar trebui unul îngust, să economisim untura, dar care să poată fi băgat în cuptor. Deci… băgăm în cuptor, nu? La 120 de grade, 3 ore. Apoi lăsăm să se răcească şi le păstrăm în frigider (sau în beci) până la vară, când ieşim la picnic şi facem frigăruile surpriză.
Abia acum ajungem şi la reţetă. Pipotele se înşiră pe un băţ de frigărui, şterse bine de untură. Le dichisim sumar cu câteva fire de piper şi le punem pe grătar la jar blând. Le lăsăm doar să se rume-nească (ş)niţeluş pe toate părţile, pentru că ele sunt practic deja gătite.
Între timp, topim untul şi grăsimea într-o tigăiţă, adăugăm pasta de roşii, după 30 de secunde usturoiul strivit, încă 30 de secunde şi vin condimentele (chimen, piper, chili). Amestecăm un pic, punem două linguri de apă, ceva sare şi gata sosul. S-a dizolvat şi pasta de roşii, dăm un clocot şi luăm de pe foc. Între timp frigăruile… sperăm că nu s-au ars, v-aţi mai uitat de ele, le-aţi mai întors? Le ungeţi cu sosul, wow, arată de parcă le-am dat cu lac! Le aşezaţi pe feliile de pită şi astfel putem boteza reţeta „pipote pepite pe pită“, că tot bat spre auriu de la sos. Lângă, puneţi un iaurt. Pe bune, merge trăznet, mai ales dacă pipotele sunt fierbinţi şi iaurtul vine de la frigider.
Să vă zic un secret: odată am folosit târtiţe de pui în loc de pipote. Neconfiate. Minune! Nici n-ai zice.
Poftă bună!