glasul-hd.ro Web analytics

Rețeta zilei by Avis 3000

Papricaș de pui cu găluște

Ingrediente:

  • 4 pulpe de pui AVIS 3000
  • 2 cepe
  • sare, piper
  • 2 căţei de usturoi
  • 2 linguri de făină
  • 2 linguri de ulei
  • 3 linguri mari de smântână
  • mai multă boia dulce/iute

Pentru găluşti:

  • 2 ouă AVIS 3000
  • 2 linguri de ulei
  • 200 gr. făină

A hagymát nagyon finomra vágjuk. Legjobb, ha aprítóba tesszük. A paprikát és a paradicsomot… Ooops!! Scuze. Am vrut neapărat să vă prezint reţeta originală da’ am uitat să traduc. Nu că aş şti eu ungureşte, da’ mă luam după poze. Da, papricaş-ul a fost inventat de vecinii noştri (mai) vestici, atâta doar că ei ţineau puiul sub şa. Noi, ca ardeleni adevăraţi, să sune mai neaoş, îi zicem păpricaş.
E comod de gătit, îţi trebuie doar o oală unde se-ntâmplă tot. Bucuria celui care e la rând să spele vasele. Toci ceapa şi o căleşti până – nu mai e o surpriză, deja – se înmoaie. Aşezi peste ea pulpele de pui, întregi sau separate şi le rumeneşti pe ambele părţi, cât să-şi schimbe culoarea. O convingeţi pe cea mică de faptul că ei îi place degeaba mov-ul, astea se vor face maronii, o culoare care mie face de obicei să-mi plouă în gură. Presari carnea cu sare şi piper, adaugi boia cam peste tot şi din belşug, că doar ţi-am zis că reţeta e de la unguri. Laşi aşa un minut apoi stingi tocana în devenire cu două căni de apă şi setea ta cu un pahar de ce-ţi place, ştiu, practic orice lichid alcoolic de la petrol în sus.
Hai, pune şi usturoi, ca o contribuţie românească. Zdrobit. Amesteci şi laşi să fiarbă încet 30 de minute. Din când în când mai amesteci şi numeri pulpele, că miroase înnebunitor şi soţul/soţia e la al treilea pahar de ţuică. Cred că putem schimba fără teamă genurile, cui nu-i place o ţuică de prună înainte de masă? La sfârşit adaugi smântâna frecată cu un pic de făină şi apă, sau doar cu smântână.
Pe la noi se haleşte asta cu cartofi. În jurul Budapestei şi până dincolo de Balaton, se fac nişte găluşcuţe belea, care se topesc în gură după ce au stat în sos. Baţi două ouă cu sare, o lingură de unt şi 200 gr. de făină. Formezi cu furculiţa găluştile, că ţie îţi plac mai mari şi le pui în apă care fierbe până se ridică la suprafaţa ei. Apoi le pui în sos şi le laşi acolo o vreme, să se împrietenească cu el.

Poftă bună!

Back to top button