glasul-hd.ro Web analytics

Știați că

Știați că? Primele memorii de calculator au fost țesute manual de femei?

Privind astăzi retrospectiv, primele inovații din domeniul tehnologiei informatice arată comic, primitive și voluminoase.

Primul computer electronic, dezvoltat în Al Doilea Război Mondial pentru a ajuta militarii să calculeze traiectoriile artileriei, folosea tuburi cu vid pentru a stoca date. Explicația care însoțește imaginea identifică „dulapul” drept IBM 305 RAMAC, primul hard disk din lume, dezvoltat în 1957. Avea o capacitate de stocare de doar 5 Mb.

John Presper Eckert a inventat apoi un dispozitiv complicat, care utiliza tuburi de sticlă umplute cu mercur și cristale de cuarț care puteau stoca până la câteva sute de mii de biți, un salt uriaș de la primele tehnologii de memorie.

La sfârșitul anilor ‘40, Frederick Viehe, un inventator amator din Los Angles, a înregistrat brevetul de invenție pentru un nou tip de memorie, care folosea transformatoare mici pentru stocarea datelor.

Această tehnică a fost îmbunătățită substanțial de An Wang, fizician la Harvard, iar mai târziu de Jay Forrester și Jan Rajchman, la începutul anilor ‘50, ducând la dezvoltarea memoriei cu miez magnetic.

Această nouă tehnologie a fost prima memorie nevolatilă din istorie – o memorie care nu pierde date atunci când este deconectată de la rețeaua electrică…

La fel ca toate meșteșugurile care implică țesut, cusut și alte forme de confecționare a textilelor care au fost asociate cu femeile de-a lungul istoriei, sarcina de a țese memorii de calculator le-a fost încredințată tot femeilor.

În timpul primelor misiuni Apollo, software-ul computerului Apollo Guidance a fost țesut într-un spațiu de stocare de înaltă densitate numit „memorie de cablu de bază”, care era similar cu memoria cu miez magnetic. Pentru a construi memoria, NASA a angajat muncitoare din industria textilă, datorită preciziei necesare pentru a țese cu acul firele metalice.

Așezate una lângă alta la mese lungi, aceste femei au țesut firele în matricea cu miezuri magnetice. Trecerea unui fir prin miez crea valoarea „unu”, în timp ce ocolirea miezului însemna valoarea „zero”.

De fiecare echipă de „țesătoarele de memorii” răspundea un supraveghetor, iar șefa supraveghetorilor era Margaret Hamilton.

Aceasta dezvoltase software-ul de zbor pentru programul spațial Apollo al NASA. Una dintre contribuțiile principale ale lui Hamilton la misiunea Apollo a fost de a concepe o modalitate de a face față erorilor computerului…

Back to top button