glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Este inexplicabil pentru cineva dotat cu o minimă logică, de ce în România toate lucrurile se fac anapoda. Acest „anapoda” a ajuns deja un brand de țară. Mai grav este că ne-am obișnuit atât de tare cu lucrurile făcute anapoda, încât logica este privită ca ceva absolut straniu și ieșit din obiceiul poporului. Avem la tot pasul lucruri făcute anapoda, de la tronsoanele de autostradă începute și terminate în câmp (așa-numitele autostrăzi muzeu), până la investițiile în rețele de apă fără canalizare. Dacă ne uităm puțin în jurul nostru, vom vedea o grămadă de asemenea investiții. De fapt bani aruncați și blocați în obiective gândite și făcute anapoda.
Cu sau fără mult contestatele termopane, Cetatea Devei a fost oarecum aranjată în urma lucrărilor de reabilitare. S-au cheltuit foarte mulți bani publici cu consolidarea zidurilor, dar obiectivul istoric nu poate fi pus în valoare la adevărata sa capacitate. Cetatea nu poate încă să devină un loc de atracție turistică, pentru simplul motiv că „inima” ei, incinta unu, acolo unde s-ar putea organiza ample evenimente culturale, acolo unde se află mormântul întemeietorului Bisericii Unitariene, David Ferenc, este închisă publicului. Care a fost logica edililor care au gândit renovarea cetății fără „inima” ei? Există multe teorii și scuze referitoare la această scăpare. În realitate însă proiectul de renovare a Cetății Devei este un exemplu de lucru făcut anapoda, fără nicio logică. Bani aruncați într-un proiect fără finalitate imediată, pe care noua administrație trebuie să găsească soluții să-l ducă la capăt.
Un alt proiect „muzeu” de care devenii se lovesc în fiecare zi este acel bloc turn, intitulat „palat administrativ”, din Piața Opera. De peste un deceniu, acea clădire așteaptă să i se decidă soarta. Este o investiție începută anapoda de mai multe instituții locale și centrale printre care Consiliul Județean, Primăria Deva și Prefectura. Momentan este doar suport pentru antenele unor rețele de telefonie. Nimeni nu mai vorbește nimic despre acea investiție făcută anapoda. Nimeni nu își asumă terminarea ei, pentru că Palatul Administrativ este ca pruncul cu mai multe doici. Fiecare așteaptă să facă celălalt ceva. Primăria Deva, deși are deficit de spații, trebuie să închirieze birouri pentru că având investiția în noul sediu în derulare nu mai poate să înceapă alta. Dar municipalitatea nu ar avea rost să aloce bani ca să finalizeze investiția atâta timp cât coproprietarii, Prefectura și Consiliul Județean, nu fac și ei același lucru. Pentru Guvern, noul sediu nu pare a fi de multă vreme o prioritate, iar Consiliul Județean are alte investiții începute pe care se chinuie să le finalizeze. Așa că, turnul din centrul Devei va mai aștepta mult până să primească un alt calificativ decât cel de investiție anapoda.
Pentru că drumarii au fost cei care au făcut agenda Consiliului Judeețan în ultimul deceniu, este firesc să avem și o grămadă de drumuri construite anapoda. Unul dintre ele, făcut – culmea – pe fonduri europene se termină în pădure. La momentul inaugurării, autoritățile au spus că de la limita cu județul Caraș Severin, adică din pădure, șoseaua va fi continuată de administrația județului vecin. Doar că gugulanilor nici prin gând nu le trece să construiască drumuri fără rost prin păduri, așa că șoseaua pentru modernizarea căreia au fost cheltuiți bani europeni nu duce nicăieri și nu face decât să demonstreze că și județul Hunedoara se încadrează în rândul județelor anapoda. Și dacă tot a venit vorba de șosele, trebuie să amintesc de acele drumuri județene preluate, probabil spre a fi modernizate, de la Romsilva, care acum creează probleme serioase autorităților care trebuie să le mențină practicabile. Este vorba despre foste drumuri forestiere, prost făcute, care nu au o justificare socială sau economică, dar pentru a căror întreținere autoritățile județene trebuie să aloce fonduri cu care ar fi putut să facă reparații acolo unde se justifică logic. Doar că logica este un concept ciudat într-o lume anapoda.

Vezi și

Close