glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Editorial publicat iniţial la data de 10 iulie 2014

 

După 42 de ani de istorie falsificată de comunişti şi 29 de ani în care istoria românilor s-a scris exclusiv dincolo de Carpaţi, aşa cum a vrut propaganda oficială a Casei Regale, nu este de mirare că multă lume nu cunoaşte adevărul despre Transilvania, ba mai mult este îndoctrinată cu poveşti false. Pentru mulţi dintre românii din Transilvania, patriotismul înseamnă predarea necondiţionată în mâinile Bucureştiului, cu toate apucăturile rele ale regăţenilor. Şi apucăturile astea nu vin de ieri sau alaltăieri. De ele au fost conştienţi şi românii ardeleni din 1918 care au gândit unirea cu totul altfel decât a ieşit. Apoi, sute de intelectuali români din Transilvania, care nu puteau fi bănuiţi că ar fi vânduţi Ungariei, au atras atenţia regimurilor politice de dincolo de Carpaţi că aşteptările „fraţilor” din fostul Imperiu au fost înşelate de balcanismul şi superficialitatea specifică miticilor. În 15 decembrie 1938, la 20 de ani după Marea Unire, românii din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş i-au adresat regelui Carol al II-lea un Memorandum. Regelui i se solicita o schimbare de regim, precum şi respectarea principiilor democratice, potrivit hotărârilor luate la Albam Iulia, în 1918. Memorandumul românilor din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş a fost redactat de Iuliu Maniu şi alţi fruntaşi ai PNŢ, nemulţumiţi de atitudinea Regelui Carol al II-lea şi de măsurile luate de acesta.

După 1989, la început mai timid, apoi din ce în ce mai apăsat, s-au auzit glasuri de ardeleni care vorbeau despre nedreptatea făcută acestei zone a ţării de conducătorii din Bucureşti. Propaganda oficială, hrănită din minciunile istoriei comuniste pe care puţini se străduiesc să le şteargă, ar putea să-i împartă pe ardeleni în două mari tabere. Cei care promovează valorile Transilvaniei şi cei care susţin cu false argumente legitimitatea dominaţiei Bucureştiului asupra regiunilor din fostul Imperiu. Argumentul suprem al celor din urmă este continuitatea dacilor şi romanilor, transformaţi în români pe spaţiul geografic intracarpatic. Conform teoriei acestora, pământul moştenit de români de la daci şi romani le revine după aproape două milenii, de la momentul în care cele două popoare antice au dispărut de pe aceste teritorii. Ce refuză să spună susţinătorii teoriei continuităţii daco-romane este că de la daci şi romani, prin regiunea geografică din interiorul Arcului Carpatic, au mai trecut zeci de popoare migratoare care şi-au pus amprenta serios pe populaţiile rămase în această zonă a Europei după retragerea aureliană. O altă teorie amintită mereu în argumentaţia istoricilor de ocazie, mari patrioţi, este că Transilvania a fost cucerită de unguri. Nimeni nu spune însă unde a avut loc bătălia şi în ce an au cucerit ungurii Transilvania, nici cu cine au luptat şi nici care conducător de oşti român a stat în fruntea oştilor învinse de cotropitori.

Asemenea argumente pseudoistorice, izvorâte din cărţile propagandistice şi nu din cele de istorie, nu folosesc nimănui, cu atât mai puţin ardelenilor, care continuă să ţină în spate, atât economic, cât şi cultural sau spiritual, întreaga Românie. Până când ardelenii îşi vor descoperi din valurile de minciuni şi propagandă adevărata identitate şi adevăratele valori.

 

Vezi și

Close