glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Glasul lui Ștefan CIOCAN

(editorial publicat iniţial la data de 28 noiembrie 2017)

 Rusia este țara care a făcut cel mai mult rău României. De acolo năvăleau hoardele de tătari, care pustiau totul, în vremea lui Ștefan cel Mare. Lângă ruși am luptat contra turcilor în Războiul de Independență și apoi a fost nevoie de intervenția otomanilor, britanicilor și germanilor la Conferința de pace de la Berlin, pentru ca „aliatul” să-și retragă trupele de pe teritoriul României. Și nu a făcut-o în totalitate, păstrându-și un vârf de cizmă în nordul Basarabiei. Aceeași Basarabie a lui Ștefan cel Mare pe care în 1940 rușii o ocupau, masacrând fără milă populația românească și deportând apoi în Siberia sute de mii de familii care au supraviețuit genocidului. Cred că nu mai trebuie să demonstrăm intervenția Rusiei în sprijinirea Partidului Comunist după cel de-al Doilea Război Mondial. Despre zecile de mii de intelectuali, preoți, țărani, muncitori care au fost aruncați de „armata roșie eliberatoare” în temnițe și exterminați pentru simplul fapt că se opuneau comunismului. Rușii ne-au ucis sau „înfierat” elitele, valorile, sufletul. Până și pe Dumnezeu l-au pus în lanțuri și l-au aruncat în temniță. În temnița în care zace încă păzit bine de securiștii comuniști din fruntea Bisericii Ortodoxe Române. Până și Dej sau Ceaușescu a înțeles că Rusia este cel mai mare pericol pentru România și a făcut tot posibilul să reducă la minimum posibil influența acesteia. Se pare, chiar, că Dej ar fi plătit cu viața această formă de „dizidență” în interiorul lagărului comunist.

Cizma rusească este din nou în România. Amprenta tălpii sale se vede din ce în ce mai bine întipărită în Parlament. Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea se agață de interesele rușilor în zonă cu speranța că vor scăpa de pușcărie. În fond, noul model rusesc le vine ca o mănușă: conducere autoritară, oligarhi, economia țării în mâinile câtorva potentați agreați de Kremlin. Poporul, cu capul plecat,  are doar dreptul să tacă. Îi recunoașteți pe principalii lideri PSD în modelul oferit de Rusia? Este evident că îl preferă celui propus de Occident. Ce să facă infractorii cu „statul de drept”? La ce i-ar ajuta o justiție dreaptă și eficientă?

Despre asta este vorba în comunicatul Departamentului de Stat al SUA, care se arată îngrijorat de derapajele de la democrație și statul de drept ale coaliției PSD-ALDE și cere Parlamentului să renunțe la modificarea Legilor justiției. Nu este nicio imixtiune în treburile interne ale României. Este un sfat de la un prieten binevoitor. Nu ne obligă nimeni pe noi să-l urmăm. Dar nici pe americani nu-i obligă nimeni să fie prieteni cu „prostul clasei”. Dacă vrem sub cizma rusească, nu avem decât să ne plecăm de bunăvoie. Dar nici Uniunea Europeană și nici Statele Unite ale Americii nu au vreo obligație să ne ajute financiar, să ne dea bani pentru dezvoltarea infrastructurii, a economiei. Riscă Dragnea și Tăriceanu viitorul României pentru libertatea lor? Asta se întreabă SUA și Uniunea Europeană mai mult decât o fac românii.

Vezi și

Close