glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Deplasările în străinătate la Primăria Petroșani. Japonia, Coreea de Sud, China și șapte țări din Europa

13 deplasări în străinătate a decontat Primăria Petroșani în primii trei ani din actualul mandat al aleșilor locali. Conducerea primăriei, consilieri locali și angajați ai instituției au mers în vizite oficiale în zece țări. Cea mai scumpă delegație a fost în Asia, în 2017. Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a mers într-o vizită de lucru în Japonia, Coreea de Sud și China, deplasare care a costat peste 22.000 de lei.

Glasul Hunedoarei derulează un proiect jurnalistic de monitorizare a deplasărilor în străinătate decontate din bani publici de primăriile de municipii și orașe și de Consiliul Județean Hunedoara. Am solicitat instituțiilor situația deplasărilor în străinătate, decontate din bugetul public, la care au participat aleși județeni și locali, funcționari și angajați ai administrațiilor și ai serviciilor și instituțiilor din subordinea lor, în perioada 1 iunie 2016 – 1 mai 2019.

Vizite în orașe înfrățite, schimburi de experiență și vizite de lucru la evenimente internaționale, participări la conferințe și forumuri internaționale. Acestea au fost activitățile la care au participat reprezentanții Primăriei Petroșani care au mers în delegații externe. S-au decontat din bani publici deplasări în zece țări: Ungaria (patru delegații), Japonia, Coreea de Sud, China, Polonia, Austria, Belgia, Bulgaria (trei delegații), Grecia și Germania.

Vizita primarului Tiberiu Iacob-Ridzi în Asia a fost cea mai scumpă deplasare externă la Primăria Petroșani în perioada 1 iunie 2016 – 1 mai anul acesta. Transportul, cazarea și diurna primarului în delegația care a cuprins trei țări – Japonia, Coreea de Sud și China – au costat peste 22.000 de lei. Deplasarea a avut loc în perioada 29 martie – 15 aprilie 2017 și a fost organizată la inițiativa Asociației Municipiilor din România (AMR), în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe. În răspunsul către Glasul Hunedoarei referitor la utilitatea acestei deplasări, reprezentanții Primăriei Petroșani susțin că vizita a dus la “extinderea contactelor și oportunităților care ar putea contribui la dezvoltarea schimbului de bune practici, al potențialului economic, turistic și investițional al municipalităților membre ale AMR”. Tot la capitolul utilitate, Primăria Petroșani trece “acumularea de experiență, bune practici în vederea dezvoltării municipiului, crearea premiselor pentru eventuale legături economice între operatori economici sau / și schimb de bune practici”. Se remarcă, într-un răspuns transmis ziarului la doi ani de la deplasare, “ar putea contribui” și “eventuale”.

O altă deplasare externă suportată financiar de Primăria Petroșani a fost participarea Ansamblului Folcloric “Parângul” din Petroșani la Festivalul internațional de muzică și dansuri populare din localitatea Psary (Polonia), în perioada 15 – 20 iunie 2017. Pe lângă artiști, s-a considerat că este nevoie și de patru consilieri locali (PNL, ALDE și doi de la PSD) și un consilier al primarului care să-i însoțească. Costul deplasării a fost de peste 17.000 de lei.

Din Petroșani la Viena, pentru “transformarea subsidiarității în acțiune

În perioada 3 – 5 decembrie 2017, Adrian David, pe atunci consilier al primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, în prezent consilier al primarului Devei, a fost în delegație externă la Viena, la a 8-a Conferință pe Subsidiaritate cu tema “Transformarea subsidiarității în acțiune”. Nu știm dacă s-a subsidiaritatea a fost transformată în acțiune la această conferință și nici contribuția consilierului Adrian David la acestă transformare, în lipsa raportului de activitate care trebuia întocmit după delegație. Acest document nu se regăsește în lista rapoartele pe care Primăria Petroșani le-a trimis la solicitarea ziarului. Potrivit instituției, utilitatea acestei deplasări a constat în “consolidarea dialogului interinstituțional al UE privind controlul subsidiarității și permiterea unui adevărat schimb între toți actorii implicați în procesul de monitorizare a subsidiarității”. Deplasarea la conferința despre subsidiaritate a costat peste 2.300 de lei.

Dintre cele 13 deplasări în străinătate, majoritatea (șapte) au fost în două orașe înfrățite cu municipiul Petroșani, la Varpalota (Ungaria) și Bansko (Bulgaria). Au fost vizite făcute în urma invitațiilor primite de la primăriile din orașele înfrățite, participări la evenimente și întâlniri de lucru în baza parteneriatelor încheiate cu cele două localități.

Citește și

Din Uricani la Amsterdam. Primarul Dănuț Buhăescu și consiliera lui, fosta soție, în deplasare pe bani publici

„Vizită de lucru” a primarului Florin Cazacu în Estonia și Olanda. Primăria Brad nu răspunde cum a folosit comunității deplasarea în străinătate

Cine este alesul local din județ cu cele mai multe deplasări în străinătate în ultimii trei ani

Harta deplasărilor în străinătate, la Primăria Deva

Harta deplasărilor în străinătate, la CJ Hunedoara: 18 țări şi costuri de peste 110.000 de euro

Primăria Hațeg încalcă legea accesului la informații când este întrebată de deplasările externe

Primarul din Hațeg dă detalii despre delegația în Franța

Aleșii locali din Hunedoara au mers în deplasări externe într-o singură localitate, un oraș înfrățit

Rapoartele Primăriei Petroșani după deplasările externe

Tags