glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Ziua de vineri, ultima lucrătoare a săptămânii trecute, nu a fost o zi oarecare. A fost o zi plină pe frontul politicii hunedorene. O politică din ce în ce mai îndepărtată de administrație și de interesele reale ale cetățenilor. Noroc că ei, cetățenii, scârbiți de atâtea jocuri și manevre, aproape că nu le mai bagă în seamă. Un Dinamo – Steaua sau un joc al Simonei Halep suscitând mult mai mult interes decât „derbiul” Oancea – Mareș.

Ziua de vineri a debutat cu un „blat” surprinzător al liberalilor în Consiliul Județean, care au votat fără să „ciripească” bugetul județului. După cum s-au petrecut lucrurile, părea că începe o zi a „amintirilor frumoase” din vremea în care pe ușa marelui USL stătea scris: PNL+PSD=LOVE. Urma ședința de Consiliu Local din Deva, unde cu „surle și trâmbițe” era anunțată schimbarea viceprimarului Răzvan Mareș, în urma suplimentării ordinii de zi de către edilul Florin Oancea, tocmai cu proiectul hotărârii care urma să-i facă vânt viceprimarului. Pregătirile pentru momentul „0” începuseră cu câteva zile înainte cu o mișcare surprinzătoare a lui Mareș, care a semnat un protocol tocmai cu ALDE. Partidul condus de Mircea Moloț. Surprinzătoare, pentru că Mareș era acela care explica în urmă nu cu mult timp că Oancea este marioneta lui Moloț și Rușanu. Ori „înregimentarea” lui Mareș în galeria de marionete ale lui Moloț l-ar face coleg de „scenă” cu rivalul său, Oancea, ceea ce nu cred că ar fi pe placul nici unuia dintre ei. Cert este că mișcarea făcută de Mareș îl pune din nou în lumina reflectoarelor pe fostul jupân al județului, Mircea Moloț.

A venit și a doua parte a zilei, care părea croită după modelul Facebook, cel care din când în când readuce în memorie amintiri frumoase. („USL ține la amintirile tale!”) Dar, surpriză la debutul ședinței de Consiliu Local la Deva. Suplimentarea ordinii de zi cu proiectul de hotărâre care viza schimbarea lui Mareș nu trece! Cu alte cuvinte, după ce s-au văzut cu bugetul votat în unanimitate la Consiliul Județean, social-democrații nu au mai votat alături de liberali în Consiliul Local al Devei. E drept că nu au votat nici împotrivă, preferând să se abțină. O șmecherie tipică politicienilor care nu-și asumă deciziile. Doar că abținerea echivalează în asemenea cazuri cu un vot împotrivă. În aceste condiții, schimbarea viceprimarului Răzvan Mareș nu a mai avut loc, fiind a doua oară când Florin Oancea nu reușește să formeze o majoritate în jurul acestui demers, care ar fi  o greșeală să se transforme într-o obsesie a edilului. Paradoxal, faptul că nu a trecut suplimentarea ordinii de zi, nu a fost o victorie nici pentru Mareș, atâta timp cât grupul PSRO are șase consilieri și doar trei au votat împotrivă. După cum arată calculele, cinci consilieri PSD s-au abținut, alături de ei încă doi consilieri PSRO și tot atâția ALDE. E drept că abținerea, în acest caz, are efectele unui vot împotrivă, dar lasă ușile deschise pentru eventuale negocieri pentru o viitoare ședință. Și negocieri vor fi, cu siguranță! Doar că, la masa negocierilor s-a așezat acum și fostul jupân, Mircea Moloț, hotărât să le arate foștilor colegi din PNL că mai are un cuvânt de spus în politica hunedoreană. Implicarea lui, până la cele mai înalte niveluri, la București, pare să fi schimbat soarta ședinței de vineri de la Consiliul Local Deva și implicit a viceprimarului Răzvan Mareș, suficient de abil să-și găsească un aliat puternic și motivat.

Privită însă din perspectiva cetățeanului care are alte priorități decât politica, ziua de vineri a fost una cât se poate de bună. Atât Consiliul Județean, cât și Consiliul Local Deva au votat bugetele, fără să existe disfuncționalități de ordin politic în funcționarea „mașinilor de vot”.

 

Vezi și

Close