glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Dacopatia îngroapă România! De la bun început trebuie să fac o diferențiere între „dacologi” și „dacopați”.  Nu mi-aș ierta dacă l-aș include în a doua categorie pe unul dintre cei mai pasionați păstrători și apărători ai adevăratelor valori rămase de la daci, Vladimir (Nunu) Brilinski. Dar de la pasiunea pentru daci și curiozitatea pentru cultura sau istoria lor, până la deviațiile comportamentale și obsesiile dacopaților, apăruți în ultima perioadă, este o distanță ca de la cer la pământ. Nu pot să spun ca de la Zamolxes la Dumnezeu, pentru că, după teoriile dacopate, Iisus se pare că ar fi avut origini dacice. Mergând pe logică, tragem concluzia că Dumnezeu ar fi fost dac, atâta timp cât Iisus este fiul Lui și știm cu exactitate că Fecioara Maria nu era de origini tracice, cu atât mai puțin tâmplarul Iosif.

În urmă cu câteva decenii, un medic din SUA, Napoleon Săvescu, punea pe jar istoricii și arheologii cu o nouă interpretare a istoriei antice pe teritoriul actual al României, aducând argumente în favoarea punerii în valoare a moștenirii dacice. Teoriile lui Săvescu nu erau noi. Ele fuseseră enunțate, sub o altă formă, de Ovid Densusianu și adepții acestuia. Totuși, medicul american avea argumente științifice pentru teoriile sale în comparație cu Nicolae Ceaușescu care îl transformase pe Burebista și „Statul dac Centralizat” după chipul și asemănarea sa, mistificând istoria și făcând din daci un fel de super-civilizație antică.  Dar nici măcar istoricii comuniști care debitau enormități despre „strămoșii noștri”, la comanda PCR, nu au reușit să ajungă la aberațiile și încrâncenarea dacopaților din zilele noastre. Pentru că dacopații nu numai că sunt niște semidocți care aberează dar, ca orice dezaxați, sunt și extrem de violenți atunci când sunt contraziși. În general se manifestă ca fiind foarte interesați de tot ce ține de istorie și „națiune”, având un spirit civic exacerbat și un aparent simț al dreptății. Doar că „dreptatea” în accepțiunea lor este doar ceea ce le susține aberațiile. Nu întâmplător, dacopații pot fi găsiți adesea și în cercurile de „ecologiști” sau „luptători” pentru cauze sterile, în numele unui fals patriotism.

Dacopații sunt acea categorie de semidocți și analfabeți funcționali care citesc puțin dar prost și nici măcar puținul pe care îl citesc nu îl înțeleg. Sunt o categorie de personaje care preiau tot ce le pare că e interesant și le susține aberațiile și răspândesc informațiile în spațiul virtual. Dacopații nu au îndoieli, ci doar certitudini și lozinca comuniștilor: „cine nu-i cu noi e împotriva noastră” le este crez suprem. Ei nu au prieteni de altă factură și urăsc tot ce nu se trage din daci. Urăsc presa, urăsc politicienii, urăsc oamenii de afaceri, urăsc intelectualii și în special urăsc arheologii și istoricii care nu le susțin aberațiile. Această „haită” de lupi dacici nu puteau să apară într-o țară civilizată, cu un învățământ normal și o cultură europeană. Ei sunt urmașii „omului nou” comunist, suficient de alfabetizat ca să știe să citească, dar insuficient de cult ca să înțeleagă ce citește. Astfel că indivizi fără niciun căpătâi, oameni fără un rost în viață sunt cei mai aprigi susținători ai aberațiilor dacopate în spațiul virtual și în special în „latrina socială” numită Facebook.  Dar nu este de mirare că majoritatea dacopaților sunt oameni aflați undeva la baza piramidei culturale și sociale. După mărturiile unor cronicari antici, se pare că acești dacopați sunt adevărații urmași ai triburilor care au locuit zona Balcanilor în perioada antică. Un istoric roman din perioada împăraților Traian și Adrian, Florus, îi descria pe daci ca fiind „atât de barbari încât nu înțeleg ce este pacea”. Iar celebrul citat din Herodot pe care-l știu ca pe o rugăciune toți dacopații a fost trunchiat de istoriografia comunistă pentru că nu-i pune deloc pe strămoșii noștri într-o lumină favorabilă. Ba mai mult, explică în mare parte comportamentul „urmașilor”. „Geţii (cărora romanii le vor spune daci) sunt cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci” este celebrul citat, trunchiat, din opera lui Herodot. Însă dacă mergem mai departe la Cartea a V-a îl găsim pe istoricul grec în slujba vreunui strămos al lui Soros, probabil. În paragraful 6 al Cărții a V-a, istoricul consemnează: „La ei, la traci, trândăvia este un lucru foarte ales, în vreme ce munca câmpului e îndeletnicirea cea mai umilitoare; a trăi de pe urma jafului este pentru ei cel mai frumos fel de viață”. Și chiar dacă dacopaților nu le va face plăcere, mergem mai departe cu lectura. „La traci există următoarea rânduială: își vând copiii”.  Curat agent Sorosist!

Vezi și

Close