glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

România arde precum Roma incendiată de Nero! Să fie asta dovada apartenenței noastre la cultura latină? Sau poate doar dovada că nu este de ajuns un secol pentru maturizarea unui popor și închegarea unui stat. Ceea ce se întâmplă în momentul de față în țara lui Dragnea face din România un stat tot mai îndepărtat de lumea civilizată. De fapt, demonstrează că România devine, încet dar sigur, o țară neguvernabilă. O țară muribundă pentru care greu mai poate fi găsit un tratament care să o scoată din criză. Am reușit într-un secol să ne batem joc de toate valorile pe care se bazează orice stat democratic modern. Am dus totul în derizoriu, am distrus totul, am demolat totul. Și de parcă nu era de ajuns, aseară, o gașcă de infractori ascunși după „costume” politice au reușit să aprindă incendiul cel mare cu sprijinul unor televiziuni patronate de alți infractori condamnați sau fugari, cu procese pe rol. Atacul care se vrea devastator la adresa DNA a fost pus la cale de o echipă din Ploiești, Cosma-Ghiță. Primul e un baron pesedist cu dosare penale, al doilea un mogul de presă, influent prieten al politicienilor. Culmea este că cei doi au făcut afaceri dubioase și s-au îmbogățit în perioada în care România era condusă de Traian Băsescu. Greu de crezut că acesta nu era măcar informat de activitățile ilegale ale celor doi. Evident, într-o țară normală credibilitatea unor inculpați care acuză procurorii ar trebui să tindă spre zero. Doar că România este departe de a fi o țară normală.

Codruța Kovesi și o mare parte dintre procurorii coordonați de ea nu fac acum decât să plătească sistemul de lucru pe care l-a impus în fruntea DNA. De fapt, ea a transformat lupta împotriva corupției într-o telenovelă. Într-un reality show televizat în care procurorii se întreceau să pună cătușele unor personaje cât mai cunoscute și poziționate cât mai sus pe scara politică. DNA plătește acum pentru toate mascaradele televizate cu politicieni scoși din sediul parchetului cu cătușe, pentru acceptarea consilierilor americani veniți de peste ocean, nu să dea o mână de ajutor la stârpirea corupției, ci să netezească calea intereselor SUA în această zonă a lumii. De multe ori m-am întrebat,- fără să pun la îndoială existența corupției în clasa politică, –  cum sunt scoase în spațiul public anumite dosare exact în momentul în care învinuitul trebuia să fie promovat în funcție sau desemnat candidat. Dacă urmărim atent dosarele instrumentate de DNA observăm că marile scandaluri s-au stins ori de câte ori politicienii implicați s-au retras din viața publică și nu mai reprezentau o miză de imagine pentru șefa DNA. Transformând DNA într-un altar la care să fie venerat profesionalismul Codruței Kovesi, șefa instituției nu a făcut decât să ducă în derizoriu instituția și implicit lupta împotriva corupției. Cei mai mulți dintre procurorii DNA nu mai erau interesați de „adevărul juridic”, ci de propria performanță și propria imagine. Pe de altă parte subordonarea aproape totală a DNA intereselor americane supravegheate atent de consilieri trimiși de la Washington la București a făcut din DNA o instituție scoasă de pe linia unei justiții normale, echilibrate și pentru binele social. Prin aceste „politici” manageriale, Kovesi nu a făcut decât să vulnerabilizeze principala forță de luptă împotriva corupției. Din acest punct de vedere, este evident că DNA s-a decredibilizat și că la acest nivel este nevoie de o restartare.

Marea problemă este că penalii, promotorii marii corupții, așteaptă la cotitură și au prins momentul să se folosească de vulnerabilitatea DNA sub conducerea Codruței Kovesi. Este evident că echipa Dragnea – Tăriceanu nu vrea să corecteze problemele de la DNA, ci vrea să subordoneze instituția punând acolo o marionetă. Practic, lupta împotriva corupției va fi anihilată odată cu preluarea frâielor DNA de către un „supus” al clasei politice profund corupte. Atacurile de peste un an la instituțiile statului, venite de la Guvern și Parlament, nu au făcut decât să le slăbească și să le aducă într-o situație în care le va fi aproape imposibil să mai replice la „bombele” detonate de infractorii din politică și mediul mass-media. Telejustiția s-a întors împotriva DNA ca un bumerang, și în momentul de față nu cred că mai sunt mulți români dispuși să apere principala forță în lupta împotriva corupției. DNA a ieșit cu un comunicat de presă prin care neagă acuzațiile, vorbind despre un șantaj al infractorilor asupra procurorilor. Dacă ceea ce susțin procurorii este adevărat, înseamnă că și-au făcut datoria, din moment ce înregistrările au fost făcute publice, înseamnă că au rezistat șantajului. Dar reprezentanții DNA nu au lămurit un aspect esențial: Au fabricat procurorii Onea și Negulescu probe într-un dosar penal sau nu?

România în întregime, ca stat, ca țară, ca popor, are nevoie de o resetare, paradoxal, chiar în anul în care împlinește un secol. Cine să facă însă această resetare? Criza din România este mult mai profundă decât ne putem imagina, pentru că cea mai mare problemă a României nu sunt nici corupția, nici economia, nici sistemul sanitar sau învățământul. Cea mai mare problemă a României este lipsa de oameni. Lipsa de oameni capabili să repună pe șine o țară deraiată.

Vezi și

Close