glasul-hd.ro Web analytics

Glasul IT

Windows 10 – primul windows gratuit!

Windows 10 gratuit pentru Insiders, dar nu şi pentru piraţi

Microsoft a clarificat din nou cine va primi WIndows 10 gratuit şi cine nu. Este clar că cei care nu au Windows original nu vor putea să facă upgrade gratuit, însă nici cei care folosesc Windows 10 Technical Preview fără o licenţă validă nu sunt eligibili. Doar cei care au instalat versiunea de test peste un Windows 7 sau 8 original vor primi upgrade-ul la Windows 10, în timp ce participanţii din programul Insiders vor putea rămâne în program şi după lansare, însă vor fi obligaţi să rămână la zi cu actualizările. Varianta de test va expira după lansare fiecărei actualizări şi va rămâne funcţională doar dacă este la zi. 

Lansarea Windows 10 marchează un punct decisiv în evoluţia companiei Microsoft. Nu numai că acesta va fi disponibil pe gratis pentru toţi utilizatorii versiunilor mai vechi ale sistemului de operare, dar acesta va fi disponibil pe o plajă largă de dispozitive, de la smartphone-uri la console de jocuri, tablete şi PC-uri. Deşi mai multe declaraţii din partea oficialilor Microsoft au spus diverse lucruri despre disponibilitatea gratuită a lui Windows 10 pentru cei care nu au Windows 7 şi 8, abia acum este puţin mai clar cine va beneficia de pe urma acestui program.

Intenţionat sau nu, oficialii Microsoft au fost până acum ezitanţi în a preciza pentru cât timp vor avea utilizatorii de Windows 10 acces la upgrade-uri gratuite, afirmând doar că sistemul de operare va fi ţinut ˝la zi pe durata de viaţă suportată a dispozitivului, fără costuri suplimentare˝. Însă compania nu explică exact semnificaţia expresiei ˝durata de viaţă suportată a dispozitivului˝ lăsând loc de interpretări, cum că ar face referire la perioada de garanţie a dispozitivului sau doar timpul rămas până la lansarea următoarei versiuni Windows.

Misterul pare să fie lămurit de o prezentare PowerPoint bine ascunsă pe website-ul Microsoft, publicată în data de 26 iunie fără nici o declaraţie oficială pe tema informaţiilor conţinute.

Astfel, din prezentare reiese că durata te timp în care sunt oferite upgrade-uri software este derivată din durata de viaţă a dispozitivului, care poate varia între 2 şi 4 ani. Deşi pare scurt, intervalul menţionat se potriveşte ciclului de înnoire a versiunilor Windows, astfel că perioada de upgrade-uri gratuite ar putea fi extinsă prin instalarea unei noi versiuni a sistemului de operare. Spre exemplu, sistemul Windows Phone 8.1, oferit ca upgrade gratuit pentru sistemul Windows Phone 8, a extins automat ciclul de viaţă al dispozitivelor pe care a fost instalat. În mod similar, actualizarea dispozitivelor cu Windows 10 la o nouă versiune a sistemului de operare ar putea extinde durata de timp în care este asigurat accesul la upgrade-uri gratuite, care aduc funcţii noi sau le îmbunătăţesc pe cele existente.

Trebuie spus că durata de viaţă estimată la 2 – 4 ani se aplică doar pentru consumatorii de rând, clienţii din mediul de afaceri urmând să aibă parte de suport tehnic pentru o perioadă mai mare de timp.  

Back to top button
Close
Close