glasul-hd.ro Web analytics


Comunitate

Nepăsarea autorităților poate să ducă la îmbolnăvirea populației. Apa izvoarelor din Deva nu este potabilă

Apele izvoarelor din Deva, cu care o mulțime de localnici își umplu recipientele de băut, au fost declarate nepotabile în urma unei analize microbiologice făcute de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara. Primăria Deva, în a cărei administrare intră aceste izvoare, nu face nimic pentru a-i preveni pe deveni de pericol.

Cele patru izvoare din Deva, Bejan 1 și 2, Decebal și cel de la Căprioara reprezintă surse de apă pe care mulți deveni le preferă în detrimentul apei îmbuteliate și a celei de la rețeaua publică. Din izvoarele de pe teritoriul municipiului Deva s-au prelevat probe destul de des, iar rezultatul fiecărei analize a fost că apele nu sunt potabile. Și la începutul acestui an s-au făcut astfel de analize din care rezulta fără niciun dubiu că apele nu sunt bune de băut.

Primăria „reacționează”… și nu prea

Conform procedurii, DSP Hunedoara a înștiințat Primăria Deva, care are obligația, prin lege, să monitorizeze toate fântânile și izvoarele de pe teritoriul său. După ce au fost informați că apa nu este potabilă, reprezentanții Primăriei au montat plăcuțe care specifică acest fapt, însă acestea au dispărut în cel mai scurt timp, fără să fie înlocuite.

Nimeni nu are vreo obligație

Între DSP Hunedoara și Primăria Deva există o dispută în cadrul căreia fiecare parte
aruncă mingea responsabilității în ograda celuilalt. Cei de la DSP susțin că Primăria este vinovată că oamenii încă își alimentează recipientele de la aceste izvoare. Primăria Deva zice că nu prea are responsabilitate în această problemă. Admite că a fost informată de rezultatul analizei și că, la atenționarea făcută de DSP, a montat niște plăcuțe, însă sarcina de a monitoriza izvoarele este a celor din DSP: „Primăria Municipiului Deva a montat plăcuţe de avertizare cu inscripţia <Apa nu este bună de băut>, fixate în beton, la Izvoarele Bejan 1 şi Decebal-DN7, în urma comunicării de către Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara a obligativităţii de monitorizare, cel puţin o dată pe an, a calităţii apei din instalaţiile individuale de apă de folosinţă publică (fântâni şi izvoare) de pe teritoriul municipiului Deva”, este specificat în răspunsul oficial dat de Monna Voinescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva.

Reacția Primăriei este în concordanță cu atitudinea oamenilor

Oamenii nu știu că apa de la izvoare nu este bună de băut și nici nu le pasă. Majoritatea susțin că aceste surse de apă există de zeci de ani și că nimeni nu s-a îmbolnăvit vreodată, ba chiar că este mai sănătoasă decât cea din magazine: „Am auzit că nu ar fi bună.  Minciuni! Beau de aici de când eram copil, adică de vreo 40 de ani, și nicioadată nu m-am îmbolnăvit. Eu cred că vor ăștia să ne oblige să le cumpărăm apa din magazine”, povestește un bătrân care stătea la umbră, așteptând să-i vină rândul la izvor.

Back to top button
Close
Close