glasul-hd.ro Web analytics

Glasul IT

Un lucru pe care poate nu-l știai despre YouTube. Iată pentru ce a fost conceput inițial

YouTube a fost fondat de Chad Hurley, Steve Chen și Jawed Karim, toți trei fiind angajați ai PayPal. Înainte de a lucra la PayPal, Hurley a studiat la Universitatea Indiana a Pennsylvaniei, iar Chen și Karim au studiat împreună la Universitatea Illinois, din orașul Urbana, comitatul Champaign, statul Illinois. Numele domeniului „YouTube.com” a fost activat la 15 februarie 2005, iar situl web cu această adresă a fost creat pe parcursul următoarelor luni. Creatorii au oferit publicului o primă previzualizare a sitului în mai 2005, cu cinci luni înaintea lansării oficiale.

Ideea iniţială din spatele YouTube a fost prezentată de cofondatorul Steve Chen la festivalul de tehnologie, muzică şi film SXSW. Pe site, oamenii puteau încărca clipuri video în care se prezentau şi spuneau ce caută, în speranţa de a găsi un partener. 

„După cinci zile, nimeni nu încărcase vreun clip pe YouTube”, potrivit lui Chen. Atunci, cei trei fondatori au decis să permită publicarea oricărui tip de conţinut pe site. Iar ce s-a întâmplat după aceea este deja istorie.

Până la lansarea sitului, în 2005, existau puține metode simple de încărcare a videoclipurilor pe Internet de către utilizatorii neexperimentați. Cu interfața sa ușor de folosit, YouTube a făcut posibil ca oricine care poate folosi un calculator să poată și încărca un videoclip, care după numai câteva minute poate fi văzut de milioane de persoane. Marea varietate de subiecte acoperite de YouTube a transformat transmiterea videoclipurilor în una din cele mai importante aplicații ale Internetului.

În octombrie 2006, Google a anunțat că a ajuns la o înțelegere să achiziționeze compania pentru 1,65 miliarde $. Afacerea a fost încheiată la 13 noiembrie 2006.

yt_1200-vfl4C3T0K

 

Tags
Back to top button
Close
Close