glasul-hd.ro Web analytics

Sănătate

Primul ajutor în cazul muşcăturii de viperă

Viperele (comune sau cu corn) constituie singura specie de şarpe veninos existentă în România. De la momentul muşcăturii, victima poate deceda în cel mult cinci ore. Totuşi, să ne liniştim un pic: moartea în urma muşcăturilor de viperă intervine destul de rar, deoarece doar jumătate dintre acestea presupun şi inocularea de venin, în foarte multe cazuri muşcăturile fiind „uscate”.

Muşcătura de viperă este urmată de durere acută, tumefierea (umflarea zonei afectate), stare de semiconştienţă, decolorarea sau colorarea în violet ori negru a pielii în zona în care a pătruns veninul (dacă nu e vorba de o muşcătură “uscată”) şi necrozarea ţesuturilor. Alte simptome: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie, transpiraţie excesivă, dureri abdominale, sete, anxietate şi, posibil, pierderea cunoştinţei.

Ce e de făcut? Victima trebuie să ajungă cât mai repede la un medic. În cazul unei muşcături cu inoculare de venin singura soluţie eficientă este administrarea de ser antiviperin. De fapt şi muşcătura unui şarpe care nu e veninos ar trebui tratată de un medic, deoarece pot să apară reacţii alergice severe.

Aşadar, primul lucru de făcut este de sunat la unitatea de prim-ajutor la care va fi transportată victima (cel mai apropiat cabinet medical sau chiar spital s-ar putea să nu aibă pe stoc ser antiviperin aşa că…). Victima trebuie poziţionată într-o poziţie culcată, dar capul şi bustul trebuie să fie mai ridicate. În orice caz locul muşcăturii trebuie să fie sub nivelul inimii. Calmaţi victima şi nu o lăsaţi să facă activitate fizică, deoarece pulsul crescut nu ar face decât să producă răspândirea mai rapidă a veninului în corp. Locul muşcăturii se curăţă cu apă şi săpun ori şerveţele antiseptice. Se elimină orice bijuterii sau alte elemente strânse de pe corp (curele, bretele etec…) pentru că, în cazul unor umflături de tipul celor dintr-un şoc anafilactic, hainele strâmte şi accesoriile vor fi greu de îndepărtat. Victima trebuie transportată cu o maşină sau alt vehicol la spital.

Pe timpul transportului spre punctul medical este bine ca zona afectată din jurul muşcăturii să fie trasată la fiecare 15 minute, cu un pix (dacă ai la îndemână) pentru a ajuta medicul să evalueze mai bine gradul de expunere la venin.

CE NU TREBUIE FĂCUT în astfel de cazuri:

  • nu se taie zona şi nu se încearcă să se scoată prin absorbţie bucală sângele cu venin. O tăietură nu creează decât o rană urâtă şi creşte riscul infectării, iar salvatorul poate ingera, la rându-i venin.
  • nu se aplică niciun dispozitiv de aspiraţie (acest procedeu poate fi folosit doar de cadrele medicale)
  • de asemenea, cei mai mulţi medici, NU recomandă aplicarea unui garou
  • nu se aplică gheaţă sau apă foarte rece

Şi cum cea mai bună soluţie este prevenţia, dacă vă plimbaţi pe munte, ori într-o zonă cu iarbă înaltă, purtaţi ghete de munte şi pantaloni lungi. Dacă întâlniţi un şarpe, lăsaţi-l în pace şi ocoliţi-l la o distanţă sigură. Două treimi din muşcături se întâmplă oamenilor care în mod intenţionat se apropie de şerpi.

Tags