glasul-hd.ro Web analytics

Sănătate

Prevenirea cancerului de col uterin prin vaccinare anti-HPV

HPV (Human Papilloma Virus) este cunoscut sub denumirea de virusul Papilloma uman. Se numește Papilloma virus, deoarece unele tipuri de HPV determină apariția verucilor (negilor) sau a papiloamelor, care nu sunt tumori maligne. Totuși, anumite tipuri de HPV pot determina cancer. 99% dintre cancerele de col uterin sunt cauzate de infecția persistentă cu HPV. De asemenea, virusul este răspunzător de unele tipuri de cancer la nivelul organelor genitale și orofaringelui (la nivelul gâtului și gurii).

Infecția cu HPV afectează atât femeile, cât și bărbații. Virusul se transmite prin contact sexual sau orice alt tip de contact direct pe piele. Se consideră că aproape fiecare persoană activă sexual este infectată cel puțin o dată pe parcursul vieții. Anumite tipuri de HPV determină la nivelul pielii apariția verucilor sau negilor, iar altele au risc crescut cancerigen.

România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV. Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea Ministerul Sănătății a extins categoria de vârstă pentru fetele din grupa de vârstă 11 – 18 ani pentru care vaccinarea anti-HPV este gratuită, numărul de doze necesar pentru categoria de vârstă 11-14 ani fiind de 2 doze, iar pentru categoria de vârstă 15-18 ani fiind de 3 doze.

Ideal, vaccinul trebuie administrat înaintea începerii vieții sexuale sau a infectării cu virusul HPV, deoarece efectele vaccinului scad pe măsura creșterii numărului de parteneri sexuali. Decizia terapeutică cu privire la necesitatea efectuării vaccinului și modul în care se efectuează acesta aparține medicului curant.

Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită Direcţiei de Sănătate Publică a județului Hunedoara  numărul de doze de vaccin necesare.

Pentru prevenția infecțiilor cu HPV, rezultatele studiilor recomandă:

  • Evitarea activității sexuale, care este cea mai sigură metodă de prevenție a infecției cu HPV;
  • Utilizarea prezervativului și un număr redus de parteneri, care pot reduce, dar nu elimină riscul de transmitere a virusului HPV;
  • Screening, prin testarea Babeș Papanicolau, a femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 ani;
  • Vaccinarea împotriva infecției cu virusul HPV.

Bolile asociate cu infecția cu virusul HPV sunt:

– cancer cervical 100% din cazuri;

– cancer penian 50% din cazuri;

– cancer anal 88% din cazuri;

– cancer vaginal 70% din cazuri;

– cancer vulvar 43% din cazuri.

Vaccinurile HPV stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi, astfel încât atunci când organismul va veni în contact cu virusul HPV anticorpii se vor lega de acesta și vor preveni ca virusul să intre în celule și să le infecteze.

Vaccinurile care se folosesc în prezent sunt vaccinuri de tipul celor care conțin particule asemănătoare virusului, formate din anumite componente din structura virusului HPV. Deoarece nu conțin genomul viral, nu produc infecția și sunt vaccinuri sigure. Aceste tipuri de vaccinuri care conțin particule asemănătoare virusului sunt puternic imunogene, ceea ce înseamnă ca produc un nivel ridicat de anticorpi în organism, având astfel o eficacitate foarte bună.

Vaccinul HPV produce cel mai puternic răspuns imun atunci când este administrat la pre-adolescenți, înainte ca aceștia să fie expuși la virus. Pentru a produce cel mai bun efect, vaccinurile HPV trebuie administrate între 11 și 12 ani, vaccinarea putând să înceapă și de la vârsta de 9 ani. Vaccinurile sunt recomandate pentru băieți si fete. Studiile au arătat că vaccinarea la o vârstă mică nu este legată cu începerea mai devreme a vieții sexuale.

Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin și Ministerul Sănătății încurajează părinții să solicite informații medicilor de familie și celor de specialitate cu privire la beneficiile acestui tip de vaccinare.

 

NR.CAZURI NOI 2016 2017 2018 2019 2020 2021
Total cazuri de cancer 1.627 1.806 2.557 1.922 2.118 2.372
Cazuri de cancer de col 61 77 216 100 115 123

 

Ministerul Sănătății a achiziționat și distribuit în teritoriu 45.000 de doze de vaccin HPV, asigurând astfel dozele necesare vaccinării gratuite pentru fetele din categoria de vârstă 11-18 ani, ai căror părinți/tutori/ reprezentanți legali au solicitat în scris medicilor de familie vaccinarea.

Începând de săptămâna viitoare, medicii de familie vor putea ridica dozele de vaccin de la Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara.

Copilul tău îți va mulțumi mai târziu pentru decizia de acum.

Cu stimă,

DIRECTOR EXECUTIV,                                                MEDIC ȘEF DEPARTAMENT S.S.P.,

Ec. Mezei Ioan Sebastian                                                Dr. Ghiara Oana

 

                                              COORDONATOR P.N. V,

Dr. Roșca Daniela

Back to top button