glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateSănătate

Mamografii gratuite la Spitalul Municipal din Orăștie

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara în parteneriat cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca derulează o campanie de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân.  Grup țintă: femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani. Pentru Regiunea Vest, grupul țintă cuprinde 13.000 de femei.
Se vor efectua mamografii gratuite pentru județul Hunedoara: la SPITALUL MUNICIPAL DIN ORĂȘTIE, care deține un mamograf digital și are personal medical specializat pentru astfel de investigații.

Program investigații: în zilele de JOI și VINERI, între orele 17.00-20.00. Se realizează 3 mamografii/ oră (9 femei/zi). În zilele de marți, între orele 15.00-18.00, se vor efectua investigații suplimentare pentru cazurile selectate, respectiv ecografia mamară sau mamografia cu tomosinteză.

Programări la telefon: 0745.620965, 0748.884.476, 0748.296.606.

Cancerul mamar este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală (European Society for Medical Oncology). Se estimează că una din nouă femei din Europa va face, la un moment dat în viață, cancer de sân, dar aceste estimări variază de la o țară la alta.
O femeie din opt care atinge vârsta de 85 de ani va dezvolta cancer de sân Statisticile realizate în cadrul studiilor privind cancerul la sân arată că la fiecare trei minute, o femeie este diagnosticată cu cancer de sân. Aceste statistici sumbre ar putea fi evitate dacă fiecare femeie ar urma frecvent 3 pași de minimă prevenție:

  1. o dietă sănătoastre
  2. menținerea activității fizice
  3. autoexaminarea lunară a sânilor

O femeie din opt care atinge vârsta de 85 de ani va dezvolta cancer de sân în timpul vieţii. 70% din cazurile de cancer de sân sunt descoperite prin autoexaminare. Atenţie însă, nu toţi nodulii sunt detectabili la atingere, de aceea medicii recomandă efectuarea regulată a mamografiilor. Mamografia este indicată femeilor de peste 50 de ani, o dată pe an. Pentru femeile mai tinere, sub vârsta de 50 de ani este mai indicată ecografia mamară. Lunar, indiferent de vârstă, sunt recomandate autoexaminări ale sânilor, care se pot face cu ușurință, cu ocazia unui duș, de exemplu. Autoexaminarea sânilor înseamnă deopotrivă inspecția acestora (în oglindă, pentru observarea eventualelor modificări de mărime, formă, contur, structură a pielii, mamelon) și palparea lor, care trebuie să includă sânul în întregime dar și axila. Opt din 10 noduli la sân nu sunt canceroşi, dar numai medicul poate decide despre ce tip de nodul este vorba. Statisticile spun că 40% dintre femei vor detecta, la un moment dat în viața lor, un nodul mamar. Există mai multe cauze ale formării nodulilor la sân, unii dintre acestia pot fi inofensivi, în timp ce altii pot fi periculosi. Potrivit Institutului Oncologic Bucureşti, aproape 6.000 de cazuri noi de cancer de sân sunt diagnosticate anual în România. Din păcate însă, cele mai multe femei care suferă de cancer de sân, ajung la medic destul de târziu, adică în stadiul II sau III al bolii. De aceea, numărul femeilor care au murit în ultimii ani de cancer de sân este tot mai mare.
Stadiul în care se află un cancer este exprimat, de obicei folosind o scală de la 0 la IV, stadiul 0 fiind cel în care cancerele nu sunt invazive, care rămân în locația inițială. Trebuie spus că în acest stadiu, diagnosticul este întâmplător. Stadiul IV înseamnă o diseminare macroscopică, adesea decelabilă și clinic prin apariția de tumori (metastatice) în alte țesuturi și organe decât țesutul mamar.
Dacă este diagnosticat precoce, înaintea răspândirii în organism, femeile cu cancer de sân au o rată de supravieţuire la 5 ani de 95%. După tratamentul primar, aproximativ 50% dintre paciente vor dezvolta un cancer de sân metastatic. Din momentul diagnosticării acestuia, perioada medie de supravieţuire a acestor paciente este în medie, de 18 – 30 luni.

La fiecare 100 de femei cu cancer de sân un bărbat va dezvolta boala

Cancerul de sân nu este o boală de care suferă exclusiv femeile. La fiecare 100 de femei cu cancer de sân, un bărbat poate dezvolta și el un cancer de sân. Evaluarea bărbaţilor care suferă de cancer de sân este similară cu cea a femeilor, incluzând şi mamografia. Cei mai predispuşi la o astfel de îmbolnăvire sunt persoanele de sex masculin care au mai avut în familie astfel de cazuri sau rude care au suferit de cancer de prostată. Excepţie nu fac însă nici bărbaţii care iau hormoni şi cei care au fost iradiaţi peste limita impusă. Afectaţi de cancerul mamar pot fi şi bărbaţii ce prezintă afecţiuni testiculare, hernii inghinale, sterilitate şi pubertate întârziată. În acelaşi timp, ciroza hepatică sau sindromul Klinefelter (o afecțiune genetică caracterizată prin prezența unui cromozom X suplimentar: 47, XXY) dar şi mutaţiile genetice moştenite pot fi factori principali în dezvoltarea cancerului de sân în rândul bărbaţilor. În afara apariţiei nodulilor, cancerul mamar la bărbaţi prezintă şi alte simptome.

Back to top button