glasul-hd.ro Web analytics


Sănătate

Măsuri de prim ajutor în cazul unei persoane inconștiente

Acordarea primului ajutor presupune luarea măsurilor de bază pentru salvarea vieții persoanei care a suferit vătămări sau a cărei stare de sănătate se degradează dramatic, înaintea sosirii unui medic, a ambulanței sau a altor persoane calificate. Scopul principal al măsurilor de prim ajutor este de a salva viața și sănătatea persoanei aflate într-o situație gravă, prin menținerea funcțiilor vitale, limitarea urmărilor accidentului sau a bolilor neprevăzute și pregătirea pentru primirea ajutorului medical.

Suportul vital de bază la adult reprezintă menținerea liberă a respirației și circulației fără ajutorul vreunui echipament cu excepția dispozitivelor de protecție. Etapele BLS (suportului vital de bază): a) asigurarea securității salvatorului, victimei și a persoanelor din jur; b) evaluarea stării de conștiență a victimei, care este realizată prin stimuli tactili, verbali, dureroși – se scutură ușor de umeri, se întreabă cu voce tare „s-a întâmplat ceva?”, se scutură energic de umeri. Dacă victima răspunde se lasă în poziția în care a fost găsită (cu condiția să fie în siguranță), se evaluează starea victimei, și, dacă este necesar, se solicită ajutor. Se trimite o persoană sau, dacă salvatorul este singur merge el după ajutor. Este necesar reevaluarea periodică a victimei. În cazul în care victima nu răspunde se strigă după ajutor. Victima va fi așezată în decubit dorsal (pe spate). Se deschid căile aeriene plasând mâna pe frunte și, cu blândețe, se face hiperextesia capului, păstrând policele și indexul libere pentru eventuala pensare a nasului (în caz de ventilație –Nu mai este obligatoriu!). Cu vârful degetelor celeilalte mâini plasate sub menton se ridică bărbia victimei pentru a deschide căile aeriene. În caz de suspiciune de traumă cervicală, se face subluxație de mandibulă –Indexul și celelalte degete se plasează în spatele unghiului mandibulei împingând în sus și anterior, iar cu policele de la ambele mâini se apasă mentonul, deschizând cavitatea bucală.

Evaluarea respirației: se realizează timp de maximum 10 secunde, folosind metoda PAS: Privind mișcările peretelui toracic anterior; Acultând zgomotele respiratorii de la nivelul CAS (căile aeriene superioare); Simțind fluxul de aer pe obraz. Dacă victima respiră normal se pune victima în poziția laterală de siguranță. Salvatorul va apela numărul de urgență din regiunea respectivă (112) și se va evalua încontinuu respirația. În cazul în care victima nu respiră normal, salvatorul va apela numărul de urgență din regiunea respectivă (112) și va încerca să nu părăsească pacientul decât dacă este necesar. Salvatorul începe compresiunile toracice cu evaluarea circulației și respirației la 2 minute. Își plasează podul palmei pe centrul toracelui. Podul celeilalte palme se așează peste mâna aflată pe torace și se întrepătrund degetele mâinilor (se evită compresiunea pe coaste). Salvatorul se va poziționa vertical deasupra toracelui victimei și, cu coatele întinse, va efectua compresia cu 5-7 cm a sternului sau 1/3 din grosimea cutiei toracice. După 30 de compresiuni se deschid căile aeriene prin hiperextensia capului și ridicarea mandibulei, pensarea nasului, salvatorul inspiră normal, pune buzele în jurul gurii victimei asigurând o bună etanșeitate și expiră constant în gura victimei, privind ridicarea toracelui anterior timp de 1 secundă. Dacă ventilațiile inițiale nu au determinat ridicarea peretelui toracic, se verifică gura victimei și se îndepărtează orice obstrucție vizibilă.

Back to top button
Close
Close