glasul-hd.ro Web analytics


Sănătate

Farmacia din grădină – Dafinul

Dafinul (Laurus nobilis), cunoscut şi sub numele de laur, este o specie de plante aromatice originar din zona Mediterana.

Frunzele de dafin au un impact puternic asupra sistemului gastrointestinal, avand totodata efect diuretic si emetic (antivomitiv). Acestea pot fi folosite in caz de intoxicatie, ajutand organismul sa elimine substantele toxice din sistem. Substantele active din dafin amelioreaza crampele abdominale, calmeaza simptomele sindromului de colon iritabil si stimuleaza digestia.

Pentru a beneficia de efectele terapeutice ale acestor frunze, le poti adauga in preparatele culinare gatite, insa totodata le poti consuma si sub forma de ceai ori in smoothie-uri sanatoase.

In gastronomie, dafinul se foloseste pentru aromatizarea tocanelor, pentru preparatele umplute (sarmale), pentru preparatele din peste ori la marinarea carnii. Frunza de dafin contine 2% ulei esential, care este bogat in antioxidanti.

Foaile de dafin ajută la eliminarea arsurilor de la stomac, aciditate, constipație, reglează circulația intestinului .

Scad glicemia și sunt de asemenea un bun antioxidant.

Elimină colesterolul rău și ameliorează organismul de trigliceride.

Foarte utile în tratarea răcelilor, a gripei și a tusei severe, deoarece este o sursă bogată de vitamina „C”, puteți fierbe frunzele și inspira aburul pentru a scăpa de flegmă și a reduce severitatea tusei.

Foaia de dafin protejează inima de convulsii și accidente vasculare cerebrale, deoarece conține compuși protectori cardiovasculari.

Bogat în acizi precum acidul cafeic, quercetina, eigonolul și bartolinida, substanțe care împiedică formarea celulelor canceroase în organism.Elimină insomnia și anxietatea, dacă sunt luate înainte de culcare.

Proprietățile uleiului esențial de dafin este antibacterian puternic cu spectru larg ,antiviral, antifungic purifiant ,antiinflamator, antioxidant , ameliorează durerile, expectorant și mucolitic , stimulează creșterea părului, ajută la concentrare și încrederea în forțele proprii .

Un ulei vegetal obținut din pulpa boabelor de dafin este apreciat în cosmetică pentru proprietățile purifiante și regeneratoare. Este ingredientul de bază al renumitului săpun de Alep. Are acțiune cicatrizantă, astringentă și antioxidantă, este util pentru orice tip de piele fiind bogat în compuși antiseptici și antiinflamatorii esteantifungic, antiparazitar, repelent pentru insecte .

A nu se confunda cu uleiul esențial de dafin, uleiul din sâmburi de dafin sau cu maceratul uleios al frunzelor de dafin!

Back to top button
Close
Close