glasul-hd.ro Web analytics

Sănătate

S-au deschis primele 3 centre pentru etapa a doua de vaccinare anti-Covid 19. La Deva si Hunedoara nu mai sunt locuri pentru vaccinare

În această dimineață, la ora 08:00 s-au deschis centrele de vaccinare de la Deva (Centrul Cultural „Dragan Muntean”), Hunedoara (Sala de sport Liceul „Traian Lalescu” si Petrosani (Sala de sport – Școala nr. 7).
În total, pe cele 3 centre, au fost înregistrate, până în acest moment, în platforma de programări 9.871 de persoane.
La această oră avem aproximativ 4.350 de persoane vaccinate în judet, începând cu data de 30.12.2020.
Astăzi va ajunge la Deva cel mai mare transport cu doze de vaccin, respectiv 2.760 de doze (460 de flacoane), care vor fi distribuite la centrele de vaccinare pentru populatie si la cele din unitățile spitalicești care vor continua vaccinarea personalului medical la prima vaccinare si RAPEL, ne informează Instituția Prefectului Hunedoara.
Pe platforma vaccinare-covid.gov.ro , deschisă vineri la ora 15.00, dar funcțională doar după câteva ore, s-au putut face programarile pentru populația eligibila pentru etapa a doua.
Locurile disponibile s-au epuizat foarte repede, sâmbătă, în jurul orei 21.00 nu mai erau locuri la nici Deva, nici la Hunedoara.

De ce nu mai sunt locuri libere

„Există un număr de 20 de zile în care se pot face programări, până la rapelul de la ziua 21, practic, însă în următoarele zile vom reevalua situația în funcție de numărul de doze și să putem extinde pe o durată mai mare”, a spus Valeriu Gheorghiță coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, invitat duminică seara la Digi24.

Nu avem suficiente doze, din păcate. Dacă ne uităm la celelalte țări, toată lumea se uită la Israel în perioada aceasta, dar situația este cu totul diferită, având în vedere că numărul dozelor disponibile este incomparabil mai mare. La acest moment, noi trebuie să ne adaptăm ritmul de vaccinare în funcție de numărul de doze pe care le avem disponibile, asigurând pentru fiecare persoană atât doza inițială, cât și rapelul”, a spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Vor fi liste de așteptare

Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat că platforma va fi prevăzută în curând cu posibilitatea de a fi pus pe o listă de așteptare, inclusiv pentru cazul în care dacă persoane deja programate nu se prezintă la vaccinare sau rapel, persoanele în așteptare să fie notificate și să se prezinte ele, pentru a nu se risipi doze de vaccin.

„Sunt funcționalități care vor fi dezvoltate, însă ne-am dorit să începem din 15, să avem modalitatea de programare, dar toate aceste funcționalități, care ne ușurează munca în viitor, vor fi dezvoltate în perioada imediat următoare”, a promis Valeriu Gheorghiță.

În plus, începând cu al doilea trimestru, poate chiar de la sfârșitul lunii martie – începutul lui aprilie, numărul de doze va fi considerabil mai mare decât de estima inițial tocmai pentru că la nivelul Comisiei Europene s-a crescut numărul dozelor contractate cu încă 300 de milioane. Practic, România și-a asigurat peste 20 de milioane de doze, contractate doar de la compania Pfizer, care vor fi livrate până în septembrie, deci până atunci România poate vaccina 10 milioane de persoane. Pentru aceasta, România va crește și numărul centrelor de vaccinare până la 1.760, față de 309 centre câte funcționează în prezent.

Ce trebuie știut despre vaccin și rapel

Pe de altă parte, coordonatorul campaniei de vaccinare spune că România a luat o decizie bună prin faptul că păstrează deja doza de rapel din stocurile existente de vaccin. Țări precum Danemarca, de pildă, care au folosit toate dozele, au o reală problemă acum, în condiţiile în care producătorul Pfizer a anunţat reducerea temporară a capacităţii de producţie a vaccinului. Pentru săptămâna viitoare este prevăzută o reducere cu 40 la sută a livrărilor, din cauza unor ajustări pe care producătorul le face tocmai în vederea creșterii ulterioare a capacității de producție.

Back to top button