glasul-hd.ro Web analytics


Social

„Eu te-am făcut, eu te omor”. Zeci de minori abuzați sexual și maltratați de părinți

Fenomenul de violență în familie este tot mai des întâlnit în județul Hunedoara și, din nefericire, cei care au cel mai mult de suferit sunt copiii, care devin adesea victimele propriilor părinți. Pe parcursul anului trecut peste 170 de minori din județ au fost neglijați, abuzați sexual sau exploatați prin muncă, chiar de către cei care le-au dat viață.

Pe fondul sărăciei, lipsei locurilor de muncă sau a consumului excesiv de alcool sau droguri, tot mai mulți copii ajung să fie abuzați psihic sau fizic de cei pe care îi numesc părinți, dar care se dovedesc a fi niște călăi. O situație destul de îngrijorătoare a Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Hunedoara arată că pe parcursul anului trecut, 174 de minori au fost maltratați, neglijați sau abuzați de părinți. „În decursul anului 2018 am primit un număr de 455 de sesizări privind minorii maltratați sau abuzați de părinți. Deși nu toate s-au confirmat, ne-am confruntat cu 174 de cazuri în care minorii au fost neglijați, abuzați fizic sau emoțional și maltratați. Astfel, 118 copii au fost neglijați, 24 au fost abuzați emoțional, șapte exploatați prin muncă și patru abuzați fizic. În plus, 21 de minori au fost abuzați sexual de cei care le-au dat viață. Pentru 124 de copii s-a dispus măsura de protecție specială-plasament: 13 în sistem rezidențial, 46 la aistent maternal profesionist, 13 în plasament familial și 52 în cadrul Centrului de Plasament în Regim de Urgență Deva, restul rămânând în familie, în monitorizarea SPAS local”, a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Hunedoara, Cristina Sav.

Abuzul sau maltratarea, influențe asupra personalității la maturitate

Cazurile de violență apar din cauza problemelor materiale ale familiei, lipsei locurilor de muncă, locuințe insalubre (condiții improprii de locuit, gestionarea defectuoasă a resurselor financiare). În plus, potrivit specialiștilor, violența în familie apare și pe fondul consumului de alcool sau a substanțelor toxice de către părinți, dar și din cauza carențelor educaționale ale copiilor (abandonul, absenteismul școlar, relația disfuncțională a părintelui cu școala/ diriginte/ consilier școlar etc.). Psihologii avertizează că minorii care sunt agresați și bătuți pot dezvolta efecte adverse și afecțiuni psihice la maturitate. „Există efecte pe termen lung ale violenței fizice asupra micuților, fie că acestea provin din familie sau din alte anturaje (gradiniță, școală sau grupuri de prieteni). În special părinții trebuie să nu își expună copilul abuzurilor fizice și psihice de orice fel, pentru a evita consecințe grave ca depresia, tendințele criminale, comportamentele autodistructive și altele”, a menționat un psiholog din județ.

Back to top button
Close
Close