glasul-hd.ro Web analytics


Social

Pregătirea pentru o nouă zi de muncă. Sfaturi de la Antrenorul Minții

Oamenii de succes au declarat în nenumărate rânduri că se trezesc fără alarmă. De ce? Pentru că au planuri mari. Altfel spus, pe om îl trezesc planurile și conștiința de a acționa, consideră sociologul și psihoterapeutul Alexandru Pleșea.

Cu cât este mai important planul pe care îl avem de realizat în ziua respectivă, cu atât mai repede sărim din pat. Însă realizarea unui plan presupune o pregătire anterioară. Una dintre cele mai mari greșeli pe care le facem atunci când ne pregătim pentru o nouă zi de muncă este că nu ne programăm emoțiile sau trupul să ne susțină trezirea, a remarcat specialistul.

„Trezitul ușor, energic și bine-dispus dimineața se face în urma dorinței emoționale să realizeze un obiectiv (sau a pasiunii pentru ceva), și nu a unui gând față de obiectiv. Oricăruia dintre noi i s-a întâmplat ca atunci când trebuie să se trezească mai de dimineață decât de obicei pentru a lucra mai mult, trezitul devine mai greu. Aici avem două opțiuni, când sună alarma: ori ne uităm la ceas, închidem alarma și ne întoarcem înapoi sub plapumă, si visăm unde vrem să ajungem, cum, cu cine și în ce fel, sau, ne uităm la ceas, închidem alarma, sărim din pat și ne ducem să facem ceea ce visăm”, explică Pleșea.

Acesta recomandă un exercițiu pentru primii pași ai dimineții. Iată cum ar trebui să decurgă stabilirea planului pentru ziua respectivă

  • Plănuiește emoțional și mental ce vrei sa faci, ce plan ai.
  • Stabilește-ți intenția, cum vrei să te simți, unde vrei să fii, și când vrei să obții scopul. Pune emoție (pasiune) în ceea ce vrei să realizezi, iar gândurile vor găsi soluții.
  • Dacă sunt implicați alți oameni, stabilește-ți intenția privind genul de interacțiune și emoție pe care vrei sa o ai cu ei. Poate că vrei să te distrezi, să înveți ceva nou, să fii productiv, să te simti linistit, să fii fericit sau îndragostit, să te simți respectat, să fii calm și de folos sau să te simți legat de alții.
  • Creează un film mental care să arate cum vei fi în acea situație viitoare. Observă prin ce treci în acea situație o dată ce ți-ai stabilit intentia. Ce auzi…? Ce iți spui…? Ce vezi…? Ce simți…?

“În concluzie, trezitul cu alarmă este greoi, nesatisfăcător și derutant, pentru că oprește artificial funcțiile în om și mărește riscul de nerealizare a obiectivelor. Trezitul din pasiunea și dorința de realizare a unui lucru aduce naturelețea și armonia trezitului dis-de-dimineață, evitându-se riscul de îmbolnăvire fizică sau mentală în viitor”, conchide psihologul Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minţii.

Sursă: RevistaCariere

Back to top button
Close
Close