glasul-hd.ro Web analytics


Social

Energeticienii, între resemnare şi speranţa într-o „minune”

O parte dintre angajaţii Termocentralei Mintia au protestat ieri alarmaţi că Ministerul Energiei ar vrea, practic, să închidă unitatea

130 de salariaţi ai Termocentralei Mintia au participat ieri la un protest spontan, nemulţumiţi fiind că, în loc să vină cu soluţii pentru unitatea amintită, Ministerul Energiei plănuieşte lăsarea ei cu un singur grup, şi acela pe gaz metan. Protestul a fost suspendat tot ieri. Guvernul are la dispoziţie două săptămâni pentru a oferi răspunsuri mulţumitoare la întrebările energeticienilor.

Ieri dimineaţă, la ora 07.00, aproximativ 50 de angajaţi ai Termocentralei Mintia, după ce şi-au terminat programul de lucru din schimbul de noapte, au refuzat, preţ de două ore, să iasă din Camera de Comandă. În jurul orei 09.00 au coborât în curtea unităţii, unde li s-au alăturat încă 70 de colegi, unii aflaţi în schimbul I, alţii veniţi de acasă.
Protestul s-a declanşat după ce, în ultima vreme, reprezentanţi ai Ministerului Energiei au declarat în mai multe ocazii că la Mintia se va monta un grup pe gaz metan şi după ce conducerea ministerului amintit a refuzat să introducă în Strategia Energetică a României pentru anii următori o completare clară, prin care Mintia să fie prevăzută în documentul amintit cu două grupuri pe cărbune.
Rezumarea producţiei la un singur grup care să funcţioneze cu gaz metan ar însemna, automat, reducerea personalului de la 770 de salariaţi, câţi sunt acum, la cel mult 170 – 200.

Iştoc: „Cineva minte”

Decizia pentru suspendarea protestului a venit după ce energeticienilor li s-a promis o întrevedere cu un reprezentant al primului ministru, săptămâna viitoare. „Am fost contactaţi de la Secretariatul Guvernului şi cei de acolo susţineau, în continuare, că vor fi două grupuri pe cărbune la Mintia. Noi le-am transmis documentul prin care Ministerul Energiei îştiinţează Preşedinţia că la Mintia va fi un grup pe gaz. A rămas ca în zilele următoare să se verifice ce anume conţine corespondenţa dintre Ministerul Energiei şi Comisia Europeană. E nevoie de această verificare pentru că cineva minte. La Deva se spune că vor fi grupuri pe cărbune, iar la Bucureşti, în Ministerul Energiei se plănuieşte lăsarea Mintiei cu un singur grup, şi acela pe gaz metan. În adresa transmisă Secretariatului General al Guvernului am menţionat şi faptul că, în ultimii doi ani, toţi politicienii care s-au perindat pe la noi, începând cu Liviu Dragnea şi Mihai Tudose, ne-au promis că vom avea grupuri pe cărbune. Acum constatăm că Ministerul Energiei propune un grup pe gaz şi-atât”, declară Cristian Iştoc (foto mic), liderul Sindicatului „Solidaritatea” din cadrul Termocentralei Mintia.

2024 – coincidenţă deranjantă

Iştoc mai spune că energeticienii nu se opun ideii unui grup pe gaz metan, ci vor ca, până la amenajarea unei astfel de capacităţi, să rămână în funcţiune două grupuri pe cărbune. „Ei propun să tăiem actualele grupuri înainte de a avea un grup pe gaz. Ne trezim că le tăiem şi dup-aia mai vedem noi. Nu ni se pare a fi o abordare corectă pentru interesul României în general. Şi-aşa, de vreo două săptămâni încoace, România s-a transformat din exportator în importator de energie. Se importă masiv mai ales pe vârfurile de sarcină. Există o coincidenţă care ne dă de gândit. Centrala nucleară de la Paks, din Ungaria, vrea să pună în funcţiune un grup de 1250 de MgWh în 2024. Tot în 2024 se preconizează că se finalizează lucrările la «inelul» de 400 de kilovolţi pentru transportul energiei. Acest «inel» va înconjura, practic, toată ţara şi va creşte gradul de interconectivitate energetică cu ţările vecine. Aşa se spune oficial. În documente elaborate în ultimii ani, se spune că e nevoie de Mintia doar până în 2024”, adaugă Cristian Iştoc. În acelaşi timp, liderul sindical admite că angajaţii termocentralei nu mai sunt deloc încrezători în şansele acesteia de a supravieţui multă vreme. „Oamenii nu mai cred în promisiunile politicienilor. Sunt oarecum resemnaţi. Totuşi noi trebuie să negociem cu politicienii, pentru că altă cale nu avem”, mai spune Iştoc.

Back to top button
Close
Close