glasul-hd.ro Web analytics

Reportaj

Un tânăr brădean a inventat dispozitivul care te scapă de încărcătorul de la telefonul mobil

Ne uităm zilnic după liniuțele mici ce compun iconița bateriei telefonului mobil. Încercăm să facem în așa fel încât telefonul ori smartphone-ul nostru să fie mai mereu încărcat pentru a nu avea parte de „surprize”. Un tânăr hunedorean s-a gândit însă că ar fi bine ca acumulatorii telefoanelor de acest gen să nu se mai consume atât de repede.

Răzvan Marcel Marcuș tocmai a terminat Facultatea de Mecatronică din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca cu media 10 (!). Dincolo de studii a avut timp să dezvolte o idee revoluționară. Un gadget care să îţi încarce telefonul în permanență! Da, ați înțeles bine, în permanență! Dispozitivul, care seamănă cu o husă, funcţionează ca un microgenerator şi poate fi adaptat la orice model de telefon mobil sau smartphone. N-a fost încă lansat pe piaţă, și asta pentru că Răzvan are nevoie de susţinere financiară pentru ca proiectul său să fie finalizat.

Ideea i-a venit pe autobuz

Are o pasiune deosebită pentru cercetare şi pentru inginerie, este ambiţios şi are o poveste de viaţă pe care mulţi o invidiază. Are 23 de ani, s-a născut în Brad, dar a plecat în 2012 la Cluj, unde a studiat la Facultatea de Mecatronică şi Robotică din cadrul Universităţii Tehnice. În urmă cu trei ani, când Răzvan a început să facă naveta Brad – Cluj, din cauza faptului că pe autocar rămânea aproape tot timpul fără baterie la telefon, i s-a năzărit o idee: cum ar fi ca mişcarea de pe maşină să fie transformată în energie electrică pentru a-şi încărca telefonul? Şi aşa a început totul. „Când făceam naveta de acasă la Cluj, timp de cinci ore pe autocar, mereu rămâneam fără baterie la telefon deoarece, din plictiseală, mă jucam sau ascultam muzică. Atunci nu era dezvoltată ca şi acum industria de baterie externă sau acumulator extern şi m-am gândit cum aş putea eu să creez un sistem prin care mişcarea produsă din autocar să se transforme în energie electrică, ca să pot să-mi încarc telefonul. După ce am ajuns acasă m-am pus pe treabă. Am început să fac ceva sisteme de încărcat, după care mi-a venit ideea să realizez un sistem pe bază de magnet, pornind de la mecanismul ceasurilor cu autonomie continuă, dar implementat pe telefoane. Când am văzut că invenţiile mele pot să dea roade, am participat cu partea teoretică la mai multe concursuri la Cluj şi am început să lucrez cu câțiva profesori de la universitate la proiectul meu: realizarea unei baterii cu autonomie nelimitată ”, povesteşte Răzvan.

Trei ani de muncă

După trei ani de muncă pe cont propriu, timp în care a investit foarte mulţi bani, dar şi foarte multă pasiune şi cercetare, tânărul a obținut bateria pe care și-a dorit-o. A creat două prototipuri, unul pentru modele mai vechi de telefoane și unul pentru smartphone-uri. „Am apelat la cunoştintele de fizică şi la Legea inducţiei electromagnetice a lui Faraday şi am reuşit să creez un dispozitiv capabil să încarce bateria telefonului mobil cu un efort minim. Dispozitivul, care este practic o husă, funcţionează ca un microgenerator care include încărcarea din mişcare, din temperatură şi prin inducţie electromagnetică. Poate fi adaptat la orice model de telefon şi permite încărcarea acestuia în situaţii de urgenţă, când nu avem aproape o priză. Practic, pui telefonul pe un Qi Charge și se încarcă prin inducţie electromagnetică. Pur şi simplu laşi telefonul pe bordul maşinii sau la soare şi se încarcă. Toată perioada de cercetare, muncă şi invenţie a durat trei ani de zile. Anul acesta, în perioada martie – aprilie, am reuşit să finalizez două prototipuri: unul pentru telefoane mai vechi şi unul pentru smartphone. A fost doar un hobby, am ţinut neaparat să realizez un sistem prin care tot timpul să am baterie la telefon şi am reuşit. Bineînţeles, toate necesită foarte mult timp. Poţi să stai după componente câteva luni, iar cercetarea propriu – zisă durează cel mai mult”, adaugă tânărul.

Circuite electrice în cuptorul de la aragaz

Brădeanul susţine că investiţiile financiare pe care le-a făcut în proiectul său se ridică la câteva mii de euro. Asta în condiţiile în care circuitele electrice nu au fost realizate în mod profesionist, ci toate au fost făcute în „mod românesc” şi din imaginaţie proprie. „Cipurile, echipamentul, componentele – toate sunt foarte scumpe. În plus, circuitele nu sunt făcute în mod profesionist, ci le-am făcut aşa cum am putut şi cu aparatura casnică pe care am avut-o. Spre exemplu, am fost nevoit să realizez circuitele electrice în cuptorul de la aragaz, sau cu fierul de călcat şi le-am racordat pe o cratiţă în bucătărie, după care le-am lipit în cuptor. Practic, m-am limitat la ceea ce am avut şi de ce am dispus”, îşi aminteşte, râzând, tânărul inventator.

Proiect evaluat la zece milioane de euro

Proiectul lui Răzvan a fost evaluat de mai mulţi specialişti la 10 milioane de euro, dar cu toate acestea, brădeanul nu s-a gândit nicio clipă să îşi vândă invenţia. Ba mai mult, acesta aşteaptă brevetul de invenţie cu titlul „Realizarea unui microgenerator în industria tehnologiei mobile şi a electronicelor”, care este în curs de brevetare din luna aprilie a acestui an și a cărui valoare poate ajunge la 500 de milioane de euro. „Am fost la o firmă cu un capital enorm de la noi din ţară unde există foarte mulţi specialişti în acest domeniu. Cei de acolo mi-au evaluat proiectul la 10 milioane de euro. În plus, întregul produs este în curs de brevetare, iar odată ce l-aş vinde nu aş mai putea face nimic cu el. Practic, nu mi-ar mai aparţine, iar dacă aş dori să fac un upgrade nu aş mai avea cum. Mai mult decât atât, în urmă cu doi ani, un brevet de invenţie de telefonie mobilă s-a vândut la Milano, la o licitaţie, cu 500 de milioane de euro. Când am auzit de această sumă, am zis: «mamă, câţi bani! » Dar chiar şi aşa nu vreau să îl vând niciodată, este realizarea mea şi proiectul meu şi nimeni nu mi-l va putea lua”, explică Răzvan.   

Necesită finanțare

Brădeanul speră ca până în toamnă să dea drumul pe piață microgeneratorului cu autonomie nelimitată, chiar dacă până în acest moment, nicio companie de telefonie la care și-a trimis proiectul nu l-a luat în serios. Totodată, acesta mai are nevoie de nişte bani pentru a putea să îi dea o formă finală proiectului său. „Din păcate, foarte multă lume nu ştie nimic despre proiectul meu şi despre modul în care funcţionează, iar oamenii sunt foarte neîncrezători şi nu te iau în seamă. Am trimis mail-uri la foarte multe companii de telefonie mobilă, dar nu am primit niciun răspuns. În momentul de faţă mai am nevoie de bani pentru a-i da o formă finală proiectului. Doar când acest dispozitiv va arăta aşa cum îmi doresc eu, îl voi putea scoate pe piaţă, dar din păcate nu am găsit investitori. Problema românilor este că dacă investesc în ceva, vor să scoată profit a doua zi. Lucru care nu este posibil într-o afacere. La un moment dat, m-am asociat cu o firmă din Cluj ca să îmi finalizez proiectul, dar când asociații au auzit care este valoarea proiectului au vrut să mă înlăture şi să rămână cu ideea. Din fericire, mi-am dat seama la timp şi am ieşit din afacere”, mai spune tânărul.