glasul-hd.ro Web analytics

Reportaj

17 copii au „adoptat” castelul din Mintia

Elevii unei clase a Liceului „Teglas Gabor” din Deva şi-au făcut o adevărată pasiune din a ajuta la gospodărirea şi promovarea unuia dintre cele mai frumoase edificii din România – Castelul Gyulay Ferencz.

Castelul Gyulay Ferencz
Castelul Gyulay Ferencz

În 2016, pe când erau în clasa a şaptea, elevii clasei de matematică – informatică – ştiinţe ale naturii de la Liceul „Teglas Gabor” din Deva s-au hotărât să „adopte” Castelul Gyulay din Mintia. Asta cu toate că obiectivul avea şi are un proprietar. Nu e însă vorba despre statul român, care a batjocorit monumentul istoric transformându-l în sediu de IAS, cârciumă sau magazin mixt, încă de la naţionalizarea sa, în 1945 şi până în 2007, la momentul retrocedării către urmaşii foştilor proprietari. La gospodărirea unui astfel de monument, înconjurat de un parc foarte mare, orice ajutor este binevenit. La asta s-au gândit şi copiii din clasa amintită, împreună cu diriginta lor, doamna profesor Agneta Heiuş. În cei doi ani de „adopţie”, castelul Gyulay Ferenc a beneficiat mai tot timpul de atenţia elevilor, fie că asta a însemnat, pur şi simplu, curăţarea parcului care-l înconjoară, sprijin pentru organizarea unor manifestări culturale sau concursuri de poezie care l-au avut ca temă principală.

Proiect într-un concurs naţional

„Adopţia” elevilor de la Liceul „Teglas Gabor” presupune, uneori, şi muncă fizică, pe lângă evenimentele organizate (de ei, sau cu ajutorul lor)
„Adopţia” elevilor de la Liceul „Teglas Gabor” presupune, uneori, şi muncă fizică, pe lângă evenimentele organizate (de ei, sau cu ajutorul lor)

Gestul copiilor din clasa doamnei Agneta Heiuş a fost făcut în cadrul unui proiect intitulat „Adoptă un monument”, lansat în urmă cu şase ani de UDMR. „Comunitatea română şi cea maghiară au o istorie comună îndelungată, mai ales în Transilvania. Aceste monumente sunt, de fapt, cele mai bune dovezi. Noi am ales Castelul Gyulay de la Mintia pentru că celelalte monumente (cum sunt Cetatea Devei sau Castelul Magna Curia) din Deva aveau şi au administrare, iar cel de la Mintia e în proprietate privată, dar proprietarilor nu le strică o mână de ajutor pentru a-l promova, de exemplu. De când a fost «adoptat», copiii au mers o dată pe lună acolo pentru a ajuta ori la curăţarea parcului (mai ales după o furtună de vară violentă ), ori la organizarea de evenimente. În cadrul şcolii, nu la castel, a avut loc chiar şi un concurs de poezie ce a avut ca temă Castelul Gyulay Ferencz. Copiii sunt acum în clasa a IX-a şi au acumulat experienţă în ceea ce înseamnă derularea de proiecte pentru acest monument istoric. Unul dintre scopurile noastre importante este acela de a-l promova şi a-l face cât mai cunoscut şi comunităţii române”, ne-a explicat doamna Agneta Heiuş, dirigintele clasei din cadrul Liceului „Teglas Gabor”.

O comoară ascunsă după copaci

Castelul de la Mintia a fost ridicat de Gyulay Ferencz, „căpitan al cetăţii Devei”, în jurul anului 1640 pe locul fostei reşedinţe nobiliare existente, rămânând reşedinţă a descendenţilor familiei Gyulay până la începutul secolului XX. Forma actuală a edificiului este meritul unuia dintre descendenţi, Gyulay Lajos, care a transformat castelul în 1834. La începutul secolului trecut, unul dintre moştenitorii familiei, Kemeny Iosef, vinde moşia şi castelul lui Horvat – Tholdy Rudolf. Ultimul proprietar al castelului înainte de instaurarea regimului comunist a fost Horvath – Tholdy Istvan. Fiul său, Peter, a intrat în posesia castelului în 2007, pe baza legilor de retrocedare a proprietăţilor confiscate abuziv de regimul comunist.
Castelul are o amprentă la sol de peste 900 de metri pătraţi, o suprafaţă utilă de 1.800 de metri pătraţi, împărţită în 20 de camere şi cinci băi. Cea mai importantă încăpere este sala de bal, care poate găzdui 80 de persoane fără să fie aglomerată şi are o acustică excelentă. Castelul este monument istoric de Clasa A (de importanţă naţională şi relevanţă internaţională) şi este înconjurat şi acum de un parc cu arbori seculari din diferite specii.

Back to top button