glasul-hd.ro Web analyticsȘtiați că

Știați că… Unele categorii de animale existente în prezent sunt atât de vechi, încât au apărut înaintea primilor copaci. Care sunt acestea?

Terra a luat naștere acum 4,54 miliarde de ani. După formarea atmosferei (inițial deficitară în oxigen) ca urmare a activității vulcanice, a apărut și Oceanul planetar. Primii copaci și primele păduri au apărut cu mult mai recent, în urmă cu 385 de milioane de ani. Mai înainte de a exista arborii primitivi, au existat, însă, alte specii vegetale. Un aspect inedit, demn de menționat, al istoriei vieții de pe Terra, este că unele animale existau deja de multă vreme, în epoca în care au apărut primii arbori.

Printre animalele care existau și înainte să apară primii arbori se numără rechinii. Aceste creaturi marine formidabile și-au asumat rolul de prădători încă de acum 455 de milioane de ani. Cea mai veche fosilă de rechin datează din epoca Ordovicianului (acum 488-443 milioane de ani) și a fost descoperită în Colorado.

O altă categorie de creaturi care existau pe când arborii și pădurile încă nu erau prezente pe Terra sunt nautilii – cefalopode apărute acum 600 de milioane de ani. Multă vreme, aceste făpturi au fost considerate complet lipsite de inteligență. În pofida „intelectului” lor limitat, nautilii au fost capabili să supraviețuiască sute de milioane de ani. Cercetările au dovedit că ei posedă o oarecare memorie și inteligență. Din punct de vedere anatomic, nautilii au rămas aproape neschimbați, în ultimii 500 de milioane de ani. Aceste „fosile vii” pot trăi două decenii!

Alte creaturi care pot fi numite „fosile vii”, cu mult mai vechi decât primii arbori, sunt crabii potcoavă. Cele mai vechi fosile de crabi potcoavă datează de acum 445 de milioane de ani, fiind găsite la Manitoba. Nici crabii potcoavă nu s-au transformat prea mult în lunga lor istorie, în care au fost martori tăcuți la apariția primilor dinozauri (acum 220 de milioane de ani), precum și a primelor păsări și mamifere.

Meduzele au apărut, și ele, cu mult înaintea primilor copaci, mai exact acum 700 de milioane de ani. Sunt unele dintre primele animale care dispuneau de mai multe organe. La fel ca și rechinii, nautilii sau crabii potcoavă, meduzele s-au dovedit extrem de bine adaptate la mediul lor de viață, reușind să treacă cu brio de toate extincțiile în masă. Ultima extincție în masă a avut loc acum 65 de milioane de ani, când au dispărut 75% dintre speciile de animale de pe Terra (inclusiv dinozaurii).

Back to top button