glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Sesiune de informare pentru modernizarea formării profesionale în județ

Camera de Comerț și Industrie (CCI) Hunedoara a găzduit ieri al treilea eveniment din campania dedicată tinerilor, școlilor cu ofertă de învățământ profesional și agenților economici. A fost vorba despre sesiunea interactivă de informare deschisă –Împreună susținem învățarea la locul de muncă în formarea profesională, din cadrul proiectului Learning by Doing.

Evenimentul a fost organizat de către CCI în parteneriat cu Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic și a reunit mai mulți agenți economici din județ, reprezentanți ai școlilor profesionale, dar și ai autorităților locale și județene. Concret, întâlnirea a fost cel de-al treilea eveniment derulat în cadrul proiectului Learning by Doing, o campanie de sensibilizare a importanței învățământului profesional și tehnic. „Este o campanie pe care o derulăm la nivel local, în județul Hunedoara și la nivel regional, în Regiunea Vest și pe care în perioada următoare ne dorim să o ducem la nivel național, prin diseminarea rezultatelor obținute și prin activitatea actorilor locali –consilii locale, consilii județene, inspectorate școlare și partenerii membri ai CLDPS (Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social). Vom face propuneri de îmbunătățire a politicilor pentru modernizarea învățământului profesional și tehnic și în acest sens, astăzi (n. red. ieri) ne bucurăm de prezența reprezentanților mediului economic, Ministerului Educației și autorităților locale și județene. Avem convingerea că doar în parteneriate funcționale și eficiente operaționale la nivel local și în bună cooperare cu structurile naționale este posibilă adecvarea formării profesionale la cererea pieței, în contextul provocărilor socio-economice globale. Sesiunea asigură un context adecvat pentru un dialog între actorii care pot influența modernizarea formării profesionale în România, pentru a răspunde la nevoia urgentă de competențe și calificări ale angajatorilor”, a declarat director al Camerei de Comerț și Industrie Hunedoara, Crinela Gafton.

Trei propuneri la nivel național

Participanții la eveniment au venit cu mai multe propuneri pentru dezvoltarea pe viitor a proiectului la nivel național. „Mergem cu trei direcții de propuneri la nivel național, pe baza experienței pe care am avut-o la nivelul județului Hunedoara. Aceste trei propunei se subscriu conceptelor <Acces>, <de la dual la trial> și <Calitate>. Așadar, avem nevoie de o calitate mai bună în învățământul profesional și tehnic și propunem la nivel național schema <Titlul de excelență>, prin care companiile și autoritățile locale au validat acțiunile foarte bune în unitățile școlare, acordând unui număr de 14 școli, Titlul de excelență pentru atractivitate, relevanță, fezabilitate și inovare. Tot la capitolul <Calitate> vrem să mergem la nivel național cu propunerea de internship și stagii de practică pentru profesorii din învățământul profesional și tehnic. În ceea ce privește <Accesul>, dorim să asigurăm accesul absolut al elevilor la un învățământ de bună calitate, în condițiile în care avem 20 la sută dintre elevi care nu sunt la școală, în învățământul așa zis obligatoriu, și pentru aceștia avem nevoie de scheme noi. În plus, ne dorim să promovăm învățământul de la dual la trial. La nivel regional, sistemul dual funcționează acolo unde pe lângă școală și companie, autoritatea locală are o implicare și un sprijin important”, a menționat coordonatorul Regiunii Vest al CNDÎPT, Ildiko Pataki.

Back to top button