glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateComunitateCultură

Avram Iancu își lansează cartea “Provocarea Rinului” acasă, la Petroșani

Pasionat de literatură tot așa cum este pasionat de sport, bibliotecarul Avram Iancu, temerarul înotător care doboară record după record în sport, se dovedește a fi cel puțin la fel de pasionat și în performanța literară.
”Provocarea Rinului” este cea de-a doua carte semnată de valorosul sportiv Avram Iancu și a apărut sub egida Casei de editură Exclusiv. Lucrarea, editată în condiții grafice deosebite, adună în cele peste 200 de pagini ale sale, întreaga experiență pe care bravul nostru compatriot cu nume predestinat de erou, a trăit-o în cea mai grea misiune finalizată cu cea mai frumoasă performanță a anului 2023: traversarea înot a cursului Rinului, de la izvoare și până la vărsare, cale de mai bine de 1300 de kilometri. Nu a făcut-o doar de dragul performanței, ci asemeni fiecărui demers sportiv la care s-a încumetat, a făcut-o pentru România. De data aceasta cu dorința de a atrage atenția Europei că România merită și trebuie să fie membră a Spațiului Schengen, că asemenea marilor fluvii europene, oamenii din toată Europa merită să circule liberi dintr-o țară în alta.
Performanța este, așa cum consemnează și scriitorul Valeriu Butulescu, în prefața volumului ”Provocarea Rinului”, una de-a dreptul uimitoare. ”Avram Iancu, eroul din Petroșani, a înotat pe toată lungimea sa, Rinul. Acesta e mai scurt decât Dunărea, dar mult mai dificil de parcurs. Greutăţile se leagă de traficul fluvial infernal, dar şi de exigenţele germane şi olandeze, vizavi de legile şi normele care reglementează circulaţia pe fluviu. După mai multe peripeţii (amendat de poliţia fluvială, ba i se mai fură şi motorul de la şalupa însoţitoare!), înotătorul ajunge în apele Mării Nordului, susţinut de mii de admiratori, din România, dar şi din Germania şi Olanda. Graţie internetului, în toate expediţiile cutezătoare ale înotătorului Avram Iancu am fost alături de el. Fiecare reuşită a sa ne-a bucurat, făcându-ne astfel părtaşi la succesul său. Parcurgerea Rinului, dincolo de angajamentul sportiv, a avut şi o nobilă dimensiune politică. Avram Iancu a înotat pentru admiterea României în Spaţiul Schengen”, scrie Valeriu Butulescu.
După ce a fost deja lansată cu succes în Germania și România (la Deva), Avram Iancu aduce cartea sa ”Provocarea Rinului” acasă, la Petroșani, într-un eveniment pe care nu trebuie să-l ratați!
“Lansez cartea în orașul meu natal
Vă invit să participați la acest eveniment deosebit unde veți putea cunoaște personajele cărții. Este unicul loc unde veți putea vedea expuse caiacele și barca însoțitoare. Fiecare element are povestea lui iar cei care vor povesti sunt chiar protagoniștii. Radu Ileană ne va spune cum se vede lumea de sub apă și cum s-a salvat în extremis de la înec în urma accidentului. Nelu Căpățână ne va detalia pățaniile repetate ale caiacului “nemuritor”.
Cartea este prefațată de maestrul Valeriu Butulescu, tehnoredactată de dr. Simina Carina Pascal, apărută la Casa de Editură Exclusiv, decembrie 2023.
Așadar, marți 23 ianuarie, de la ora 17.00, multă lume bună pe metru pătrat la Sala de Marmură a Primăriei municipiului Petroșani. Ne onorează cu prezența și domnul Tiberiu Iacob Ridzi, primarul Petroșaniului.
Prezintă Tiberiu Vințan
La final, fiind în ajun de “Mica Unire” vom face și o Horă Mare a Unirii. Cât de mare va fi hora? Depinde și de tine. Așa că, hai și tu!” – Avram Iancu
Cartea poate fi comandată online de pe site-ul Jos-pălaria.ro
Back to top button