glasul-hd.ro Web analytics

Sănătate

Radiografia cardului de sănătate, la o lună jumătate de la implementare: Peste o mie de hunedoreni şi-au pierdut cardul, iar sistemul funcţionează lent şi se blochează

La o lună jumătate de la implementarea cardului naţional de sănătate, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara (CJAS) susţin că situaţia documentelor electronice în judeţ este una pozitivă, mii de servicii medicale fiind validate, iar aproximativ 330 de mii de documente fiind distribuite în judeţ. Cu toate acestea, medicii hunedoreni au precizat că oamenii încă sunt sceptici în privinţa cardurilor, iar sistemul informatic merge lent şi se blochează.

Apariţia cardurilor de sănătate a creat multe probleme până în prezent. În prima etapă, cardurile nu au ajuns la toţi asiguraţii, mulţi hunedoreni le-au returnat înapoi CJAS sau le-au refuzat din motive religioase. Mai mult decât atât, la începutul lunii mai, odată cu implementarea acestui document, reprezentanţii CJAS Hunedoara au fost „asaltaţi” de reclamaţii din partea asiguraţilor din judeţ, care nu ştiau cum să utilizeze documentul, îl pierdeau sau erau nevoiţi să stea ore întregi la cozi deoarece sistemul informatic se bloca. Acum, la o lună jumătate de când cardul de sănătate a devenit unicul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale, reprezentanţii CJAS vorbesc în mod pozitiv despre acest document. „La ora actuală, situaţia privind cardurile naţionale este una pozitivă. Până la data de 17 iunie, în judeţul Hunedoara au fost distribuite 323.081 carduri, au fost înregistrate 1.082 de solicitări pentru eliberarea documentelor duplicat (carduri pierdute, furate, deteriorate, defecte sau modificări date personale). De asemenea, 92 au fost refuzate din motive religioase sau de conştiinţă, iar 14.821 de hunedoreni urmează să intre în posesia cardurilor. În perioada 4 mai – 17 iunie aplicaţia s-a blocat o singură dată, în cinci mai, pentru un interval de aproximativ 40 de minute. De atunci nu am mai avut probleme cu sistemul informatic”, a declarat purtătorul de cuvânt al CJAS Hunedoara, Ovidiu Bîndea.

Medicii susţin contrariul

Deşi reprezentanţii Casei susţin că lucrurile merg „ca pe roate” atunci când vine vorba despre serviciile medicale acordate în baza cardului, medicii din spitalele hunedorene sunt de altă părere. „Am avut o sincopă marţi, când întreg sistemul de validare a cardurilor de sănătate s-a blocat pentru o oră. Este adevărat că deocamdată nu funcţionează la capacitatea la care ar trebui, pentru că nu este normal să stai zece minute să îţi faci o analiză, dar nu mă pot plânge: merge, dar mai lent. De asemenea, încă mai avem nelămuriri din partea oamenilor, pentru că sunt foarte mulţi care nu ştiu să îl folosească, uită codul pin sau chiar documentul. Fără card, nu putem să le validăm şi să decontăm serviciile medicale şi atunci suntem nevoiţi să îi trimitem acasă după document. Utilizarea acestui document electronic este un lucru nou, atât pentru pacienţi, cât şi pentru noi, şi de aceea oamenii trebuie să fie înţelegători dacă aşteaptă puţin mai mult pentru a primi asistenţă medicală”, a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, Călin Laza.