glasul-hd.ro Web analytics

Reportaj

Profesorul Mircea Lac, hunedoreanul care le arată tinerilor cum să lucreze cu lemnul, pe lista Premianţilor fără Premii

Expert în materie de tradiţii populare, Mircea Lac renunţă la orice când vine vorba despre a învăţa copiii cum să sculpteze în lemn. Profesează la Şcoala de Artă Populară din cadrul Liceului Teoretic „Sabin Drăgoi” din Deva şi îşi dăruieşte tot timpul discipolilor săi pentru a le transmite pasiunea pentru obiceiuri şi tradiţii româneşti. A realizat cu copiii de-a lungul anilor obiecte de artizanat care au fost premiate la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale.

Are 68 de ani şi mai bine de jumătate dintre aceştia şi i-a petrecut printre copii şi printre lemn. Şi obiecte tradiţionale româneşti. Au ieşit mii din mâinile sale şi încă pe atâtea din cele ale tinerilor cărora le-a sădit pasiunea de a lucra cu lemnul. În toate modalităţile posibile.

Recunoaşte în ţară şi „afară”

Peste tot unde a predat, a instaurat o tradiţie a cultului pentru sculptură, înfiinţând cercuri cu acest specific popular. Cu o daltă, un şmirghel şi o unealtă de traforaj, maestrul împreună cu copiii realizează zilnic numeroase machete din lemn, furci de tors, fusuri de moară, lanţuri şi „linguri de dragoste”. Contribuie la istoria locului, la cea a ţării. Şi dincolo de asta, obiectele realizate impresionează în ţară şi dincolo de hotare. „Cu obiectele sculptate de copii am reuşit să realizăm expoziţii la Washington, Paris, Berlin, în Elveţia, la Ulm în Germania şi în multe alte ţări şi oraşe din lume. În fiecare an participăm la concursuri naţionale şi internaţionale, de unde de fiecare dată ne întoarcem cu premii. Chiar dacă obiectele realizate de noi au o valoare financiară mare, niciodată nu am vândut vreun exemplar”, a adăugat sculptorul. A acceptat cu greu să vină alături de hunedorenii care vor să-l cunoască, dar nu dintr-un orgoliu nemăsurat sau neostoit, ci datorită modestiei specifice unui om valoros, care este stânjenit atunci când lumina reflectoarelor cade pe el. Sigur, egoismul de a avea modele, de a privi oameni valoroși ne-a determinat să insistăm și îi mulțumim public pentru faptul că a acceptat să ne onoreze cu prezența sa. Ca de obicei, mâine, de la ora 11.00, în faţa statuii lui Decebal, din centrul Devei.  

Back to top button