glasul-hd.ro Web analytics

Sănătate

Pneumonia: cauze, simptome, tratament

Pneumonia este o afecțiune caracterizată prin inflamarea țesutului plămânilor, fiind, în mod normal, cauzată de o infecție bacteriană. La capătul tuburilor respiratorii din plămâni există mici săculețe de aer. Când apare pneumonia, aceste săculețe se inflamează și se umplu cu lichid.

Simptomele pneumoniei

Simptomele pneumoniei pot apărea fie brusc, la 24-48 de ore după inflamarea țesutului, fie lent, pe parcursul mai multor zile. Simptomele comune ale pneumoniei includ: Tuse, care poate fi seacă, sau productivă, fiind vizibil un mucus gros, galben, verde, sau maro, care poate conține pete de sânge în unele situații; dificultăți ale respirației, cum ar fi respirație superficială și prea rapidă, sau tăierea respirației chiar dacă nu faceți efort; bătăi rapide ale inimii; febră; stare de rău; transpirație; tremurat; pierderea poftei de mâncare; durere toracică, care se agravează când tușiți.

Există și o serie de simptome mai puțin frecvente, precum: sânge în tuse, dureri de cap, oboseală, greață sau vomă, respirație șuierătoare, dureri articulare și musculare, confuzie și dezorientare, în special la vârstnici.

Cauzele pneumoniei

Pneumonia este, de obicei, provocată de infecțiile pneumococice, cauzate de bacteria numită „streptococcus pneumoniae”. Și alte bacterii pot provoca pneumonie, cum ar fi „haemophilus influenzae”, ”staphylococcus aureus”, viruși și ciuperci. Pe lângă pneumonia bacteriană, mai există: pneumonia virală, cauzată de virusul sincițial respirator, sau de gripă de tip A, sau de tip B, fiind cea mai comună formă de pneumonie la copii. Pneumonia de aspirație, cauzată de respirația în timpul vărsăturilor, de un corp străin, sau de o substanță dăunătoare, cum ar fi chimicalele sau fumul. Pneumonia fungică, destul de rară, care afectează, în special, persoanele cu un sistem imunitar foarte slăbit. Pneumonia dobândită la spital, în timpul tratării unor alte afecțiuni sau în urma unei operații, riscul fiind foarte mare pentru cei aflați la terapie intensivă. Alte grupuri cu risc crescut sunt: bebelușii, fumătorii, persoanele care suferă de astm, fibroză chistică, afecțiuni ale inimii, ficatului, sau rinichilor. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit, ca rezultat al unei boli recente, precum HIV și SIDA, dar și cei care fac chimioterapie, sau care au suferit recent un transplant.

Tratamentul penumoniei

Dacă forma pneumoniei este una ușoară, poate fi tratată acasă, prin odihnă, antibiotice și consumul lichidelor. Cazurile severe necesită spitalizare. Trebuie să rețineți că trebuie să luați tratamentul pe toată perioada recomandată, chiar dacă simptomele se ameliorează, deoarece bacteriile pot rămâne în organism și pot deveni rezistente la antibiotice. Medicamentele pentru tuse nu sunt recomandate, deoarece există puține dovezi că acestea ar fi eficiente. În schimb, băuturile cu miere și lămâie pot ajuta la ameliorarea disconfortului provocat de tuse.

Tags