glasul-hd.ro Web analytics


Sănătate

Farmacia naturii – Brândușa de toamnă

Brânduşa de toamnă este o plantă medicinală care creşte pe păşuni, fâneţe umede în zona de deal sau munte, care poate atinge chiar şi înălţimea de 50 cm.

Florile au culoare violet-purpurie. Brânduşa înfloreşte în luna septembrie, iar fructele se formează în al doilea an. În scop fitoterapeutic se utilizează seminţele şi bulbotuberii. Fructele se recoltează când seminţele au culoare gălbuie şi nu sunt maturate, înainte să se deschidă. Bulbii brânduşei se recoltează toamna. Planta conţine alcaloizi, ulei gras, fitosterol, acid salicilic, acid benzoic, zaharoză, tanin. Principala acţiune a plantei este analgezică şi antiinflamatoare. Fitoterapia cu produse pe bază de brânduşă de toamnă sunt indicate atât petnru uzul intern, cât şi pentru cel extern. Uz intern: psoriazis, boli reumatice, nevralgii, tuse, tumori maligne, ascită, bronşită, pneumonii, afecţiuni oculare inflamatorii – sub formă de infuzie. Uz extern: leziuni precanceroase, psoriazis, pediculoză – sub formă de băi locale, comprese, cataplasme.

Precauţii şi contraindicaţii

Brânduşa se utilizează la recomandarea medicului, mai ales în cazul consumului plantei (indiferent de formă) de către copii. Excesul determină vărsături, colici abdominale, diaree, hipotermie, iritaţie bucală, faringiană şi laringiană, hipotensiune, paralizii, crampe abdominale până la paralizie respiratorie. În sarcină, insuficiență hepatică și renală gravă. Se va evita la femei tratamentul în perioada sexuală. Se va utiliza cu prudență la oamenii în vârstă, de obicei la debili, cardiaci și la cei cu suferințe gastro-intestinale, sub supraveghere medicală.

Tags
Back to top button
Close
Close